artikel

Vakantiepuzzel: Wel of niet op zoek naar een andere baan?

Persoonlijke groei

Is het niet eens tijd voor iets anders? Nu je vakantie hebt, komt de vraag die anders in je achterhoofd zit duidelijker naar voren: wil ik dit nog wel? Is het niet eens tijd voor iets anders?

Je bent het rennen en vliegen zat. En eigenlijk heb je het afgelopen jaar niet anders gedaan dan dat. Als dit bij je speelt, is het zinvol om daar eens goed naar te kijken.

Het gaat niet slecht, je bent niet ontevreden. Je hebt prima projecten en een aardig team dat het best goed doet. Zelfs je resultaten zijn niet om ontevreden over te zijn. Dus eigenlijk is er ook niet echt een reden om weg te gaan, toch?

Maar in alles merk je de middelmatigheid van de dingen. Ze geven geen energie, je wordt er niet blij van, je komt in de stand overleven in plaats van lekker leven. En eigenlijk wil je wel meer uit het (werk)leven halen dan dat je nu doet. Dus dan toch maar op zoek naar iets anders?

De kern van dit probleem is dat er op dit moment geen optimale match is tussen jou en je werk. Dit ligt voor een deel aan de omstandigheden in je werk en voor een deel aan hoe jij ermee omgaat. Beide delen van dit vraagstuk vragen om nader onderzoek.

De vraag of het niet eens tijd wordt voor een andere baan is dan ook niet de juiste vraag om als eerste te stellen. Want dan zet je jezelf meteen voor een of-of keuze. Daarbij is de kans groot dat je hier niet uitkomt, jezelf ‘vastdenkt’. Er zullen immers altijd voors en tegens te bedenken zijn. Daarnaast pak je zo ook maar een deel van het probleem aan, namelijk de omstandigheden en niet de rol die jij hierin inneemt.

Als je zou kiezen voor een andere baan, neem je jezelf immers gewoon mee. De context verandert dan wel, maar jij niet. Dus als het tijd is dat jij een aantal zaken anders gaat aanpakken om te zorgen dat je weer meer voldoening, energie en plezier uit je werk haalt, helpt het niet om een andere baan te zoeken.
Daarnaast zijn de lastige omstandigheden waar je nu in zit bekend. Dus dat maakt het gemakkelijker om te kijken welk deel je zelf kunt veranderen. Ik durf haast wel te zeggen dat de situatie in je huidige baan perfect is om de stappen te zetten die voor jou nu het allerbelangrijkste zijn om uit die middelmatigheid te komen.

Als je deze ontwikkeling bij jezelf echt kunt vormgeven, kan het zijn dat je baan weer hartstikke boeiend blijkt te zijn. Natuurlijk kan ook blijken dat de houdbaarheidsdatum nu echt is verstreken, dat jij en de organisatie alles aan elkaar hebben gegeven en dat het tijd is geworden voor een nieuwe omgeving. Als dat zo is, dan is het plaatje rond en spelen voors en tegens geen rol meer. Dan wordt het tijd dat je gaat en neem je je eigen ontwikkeling mee naar je nieuwe baan.

Dit zijn de juiste ‘puzzelvragen’ tijdens je vakantie bij een goed glas wijn, tijdens die lange wandeltocht of gedurende andere relaxactiviteiten:
– Waar laat je je door beïnvloeden wat je eigenlijk niet wilt?
– Welke resultaten haal je niet die je eigenlijk wel graag zou willen halen?
– Waar ben je goed in en wat maakt jou blij in je werk? Waar haal je voldoening uit, wat geeft je energie?
– Aan hoeveel aspecten hiervan geef je nu invulling in je werk?
– Op welke manier (in welk project, binnen welke normale werkzaamheden) zou je hier minimaal 30% meer invulling aan kunnen geven? Let op: dit zit vaak ook in hele kleine dingen.
– Wat moet je doen om hiervoor commitment te krijgen binnen de organisatie?

Bron en meer informatie: Callista Roelofs, De Waanbrekers.
Lees ook: Business Model You.

Reageer op dit artikel