artikel

Tussen gezond en ongezond narcisme

Persoonlijke groei

‘Het gaat niet om persoonlijkheid. Het gaat om plicht en integriteit. Integriteit is het negeren van applaus of kritiek’. Dit stelt Luis Moreno-Ocampo als hem in het najaar van 2011 door journalist Tjistske Lingsma wordt gevraagd welke kenmerken een persoon moet hebben om een goede hoofdaanklager te zijn. Hij geeft dan al acht jaar leiding aan het ‘Bureau van de Aanklager’ van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Tussen gezond en ongezond narcisme

Dat klinkt natuurlijk prettig, logisch en nastrevenswaardig. Maar welk mens kan applaus of kritiek negeren? Ik ken ze niet. In zijn boek ‘Good to great’ beschrijft Jim Collins 5 verschillende niveaus van leiderschap. Het hoogst haalbare is het level 5. Deze leiders zijn inderdaad in staat zich helemaal niets van het oordeel van de buitenwereld aan te trekken. Ze geven geen interviews. Het lijkt er bijna op dat ze geen ego hebben. Collins onderzocht de 40-jarige geschiedenis van 1435 bedrijven. Uiteindelijk vindt hij er slechts 11 die het predicaat ‘Great’ krijgen. Het leiderschap van deze bedrijven doet nog het meeste denken aan iconische helden als Martin Luther King, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela.

Zie ook: ‘Train je integriteitsspier

Het is voor normale stervelingen frustrerend en onverstandig om de lat zo hoog te leggen. Onze ambities worden gevoed door wat ook wel ‘gezond narcisme’ wordt genoemd. Erkenning/respect voor wat we doen is daarbij essentieel. Het gaat mis op het moment dat we zodanig verslaafd raken aan applaus dat het gezonde narcisme als het ware ongezond wordt. Daar is door Antoinette Rijsenbilt mooi onderzoek naar gedaan.
Integriteitsspier

Ongezond narcisme kan zelfs leiden tot frauduleus gedrag. Voor de meeste mensen, tot level 4, is het dus van belang dat ze de grens bewaken tussen gezond en ongezond narcisme. Dat is precies wat een goed getrainde integriteitsspier doet. Net als voor iedere andere spier moet ook deze spier regelmatig en intensief worden getraind. Zo’n stevige integriteitsspier is de beste garantie op een rechte rug op het moment dat het erop aan komt.
Integriteitsdag over leiding en verleiding

attachment-JeroenSmit-KMezOnderzoeksjournalist Jeroen Smit (foto) is dagvoorzitter van de integriteitsdag op 6 oktober over leiding en verleiding. Sprekers zijn Jaap van Manen (voorzitter van Monitoring Commissie Corporate Governance code), José Hernandez (CEO van Ortus Strategies, dat tal van topondernemingen bijstaat in crisistijden), Margriet Sitskoorn (hoogleraar klinische neuropsychologie), Cor Boonstra (voormalig bestuursvoorzitter van Philips) en Femke de Vries (bestuurslid van de AFM).

Reageer op dit artikel