artikel

Wat je als manager kunt leren van een psychopaat

Persoonlijke groei

Dat 20 procent van alle CEO’s de karaktertrekken van een psychopaat heeft, wisten we al. Maar wat zorgt er nu voor dat juist die karaktertrekken zorgen voor een goede basis voor een topfunctie? Je zou zeggen dat zulke mensen in de gevangenis terecht komen. Maar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat zelfs de voormalige presidenten Clinton en Kennedy hoog scoren op de psychopatenlijst. De vraag is dus, wat kun je leren van een psychopaat?

Wat je als manager kunt leren van een psychopaat
  • Charme en voorkomendheid. Aan de meeste psychopaten merk je niks. Sterker nog, ze worden beschreven als charmant en sociaal. En juist door die eigenschappen krijgen ze veel van anderen gedaan. Ze zijn er dus erg goed in om met hun charme anderen voor hun karretje te spannen. En ook in het bedrijfsleven en in managementfuncties is dat een nuttige eigenschap.
  • Snel beslissen. Waar anderen nog twijfelen, daar heeft de psychopaat de knoop al doorgehakt. En de psychopaat blijft bij zijn beslissing, ook als er wat tegenslagen komen onderweg. Handige eigenschap voor als je een moord plant, maar ook om in business je doel te bereiken.
  • Geen last van emoties. Psychopaten hebben geen last van emoties. Niet bij henzelf en ze hebben geen last van emoties van anderen. Dat is in hun voordeel als ze iets crimineels aan het doen zijn. Maar het is ook handig wanneer je een heftige reorganisatie moet doorvoeren en mensen moet ontslaan. Pragmatisch bekijken wat er moet gebeuren en dat dan doen.
  • Meer succes willen. Als het een psychopaat gelukt is om bijvoorbeeld een moord te plegen (en ermee weg te komen) dan gaat hij of zij voor de volgende. Die nog beter gepland wordt om zo nog een keer het succes te vieren. Met topmensen is dat net zo. Ze gaan van het ene succes naar het andere: meer winst, meer groei, meer omzet, meer succes. En ze willen het elke keer een beetje beter doen.
  • Achterdocht. Omdat psychopaten donders goed beseffen dat ze met verkeerde dingen bezig zijn, weten ze alles van hun concurrenten. Daardoor blijven ze in controle en de ander een stap voor. Dat is ook een goede eigenschap als er in het bedrijf politieke spelletjes gespeeld worden. Of om die concurrent weg te blazen.

De combinatie van deze eigenschappen zorgt voor een ijzersterke basis om bedrijven te leiden, business uit de grond te stampen of om een p[politieke carrière te starten. Want zo blijkt uit onderzoek, er zijn zelfs meer topmensen in het bedrijfsleven en de politiek die de eigenschappen van een psychopaat hebben, dan dat er mensen in de gevangenis zitten met dezelfde karaktertrekken. Dus eigenlijk is het helemaal niet zo slecht om een psychopaat te zijn.

Reageer op dit artikel