artikel

Zeven eigenschappen van een goede baas

Persoonlijke groei

Als je manager bent, wil je een goede zijn. Want slechte managers zorgen voor slechte resultaten. Een goede manager voor goede resultaten. Maar wat maakt nu een goede chef. Dit zijn de eigenschappen van een goede baas.

Zeven eigenschappen van een goede baas
 1. Positief denker.
  Als je positief denkt krijg je meer gedaan dan wanneer je negatief denkt. En positief denken gaat vaak gepaard met een vrolijk karakter en dat komt de sfeer ten goede. En een goede sfeer zorgt voor goede resultaten.
 2. Je kunt delegeren.
  Een goed manager doet niet alles zelf. Een goed manager durft te delegeren, laat zijn (of haar) teamleden zaken doen en problemen oplossen. Een goede manager durft los te laten.
 3. Geef credits.
  Als iemand uit jouw team iets goed doet, dan zijn het niet jouw punten. Dan zijn die punten ook echt voor de medewerker. Zet je ego aan de kant en geef de credits aan degene die ze echt verdient.
 4. Prijs mensen.
  Iemand uitkafferen is gemakkelijk en dat kan iedereen. Maar iemand prijzen is vaak moeilijker voor managers. Als je medewerker het goed doet, dan zeg je dat. In het openbaar. Iemand op zijn kop geven doe je onder vier ogen, iemand prijzen doe je in het openbaar.
 5. Wees eerlijk.
  Zeg geen A, om vervolgens B te doen. Zeg ook eerlijk als je iets niet weet. Speel geen spelletjes. Wees eerlijk en integer.
 6. Stimuleer groei.
  En dan niet alleen groei in omzet, maar ook persoonlijke groei voor je medewerkers. Stimuleer het doen van een cursus, help bij het opzetten van een eigen bedrijf. Stimuleer leren. En vergeet zelf ook niet om te groeien.
 7. Het goede aanmoedigen.
  Het slechte uitbannen is niet hetzelfde als het goede aanmoedigen. Stimuleer dat je medewerkers blij zijn. Stimuleer leren. Stimuleer bewegen en ontspanning. En geef zelf het voorbeeld. Dingen goed doen is niet namelijk niet hetzelfde als de goede dingen doen.

Boekentips:

Reageer op dit artikel