artikel

Wat leidinggevenden kunnen leren van neurowetenschap

Persoonlijke groei

De meesten van ons worden betaald om onze hersenen te gebruiken. Het kan dus geen kwaad om wat meer over het functioneren van je hersenen te weten.

Wat leidinggevenden kunnen leren van neurowetenschap

Het belang van slaap
Topmensen doen nogal eens stoer over met hoe weinig slaap ze toekunnen. Maar genoeg slapen is extreem belangrijk wil je op de top van je kunnen blijven presteren. Slaap je minder dan zeven tot negen uur, dan daalt je IQ – zelfs meteen de volgende dag al. Structureel slaaptekort verhoogt ook de kans op Alzheimer en Parkinson. Dat komt doordat het brein als het te weinig slaap van goede kwaliteit krijgt minder eiwitplaque en beta-amyloïden kan lozen, die tot deze ziektes leiden.

Buikgevoel
Er gaat een enorme hoeveelheid zenuwen van onze ‘onderbuik’ naar het limbische systeem in ons brein (het intuïtieve deel). Een buikgevoel is meer gebaseerd op onze levenservaring dan op de data die we dagelijks bewust gebruiken om te oordelen en beslissen. In veel gevallen is die ‘onbewuste’ gedachtestroom een beter referentiepunt om te plannen wat je het beste kunt doen. Dat geldt natuurlijk vooral voor leiders die veel ervaring en kennis hebben opgebouwd.

Verbeter je zintuigen
Onderschat het verband tussen brein en body niet. Je kunt de vijf zintuigen gebruiken om – bijvoorbeeld – je mentale impact te versterken. De olfactorische zenuw (geur) is direct verbonden met het emotionele deel van ons brein. Lavendel is de krachtigste natuurlijke neuromodulator: het kan mensen kalmeren of opbeuren. Fysieke aanrakingen, oogcontact terwijl je iemands hand schudt: het helpt allemaal om vertrouwen en verbinding te maken (Bill Clinton was hier naar verluidt erg goed in).

Neuroplasticiteit
Je kunt je brein effectief trainen om je gewoonten te veranderen, inclusief de manier waarop je op stress reageert. Doe daartoe elke dag aan mindfulness of een andere vorm van meditatie, om stresshormoonniveaus naar beneden te brengen en je mentale weerstand te verbeteren. Je hersenen passen zich dan zelfs fysiek aan, door nieuwe neurale netwerken te creëren (neuroplasticiteit).

Bron: Management Today

Door: Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel