artikel

Echt zelfvertrouwen in je werkzame leven

Persoonlijke groei

We besteden zoveel van onze tijd op ons werk dat het belangrijk is om rekening te houden met de invloed die dat op ons zelfvertrouwen heeft. Als je je de hele dag groot moet houden, moet zien om te gaan met een lastige baas of het gevoel hebt dat je je niet thuis voelt tussen je collega’s, kan dat allerlei gevoelens oproepen. Zelfs als je gewoon goed bent in je werk. Je gaat dan twijfelen aan je eigen persoonlijkheid.

Echt zelfvertrouwen in je werkzame leven

Waarom hebben je collega’s je niet gevraagd om met hen mee te gaan toen ze een avondje gingen stappen? Waarom krijgt je collega die veel minder ervaring heeft alle lof toegezwaaid? Waarom gaat je baas aan de haal met jouw ideeën? Hoe overleef je de jaarlijkse kerstborrel? Met al deze vragen die je dagelijks bezighouden, kan je werk zoveel invloed op je hebben dat je het gevaar loopt dat je al je zelfvertrouwen kwijtraakt.

Spiraal van weinig zelfvertrouwen

Als je werkt op een somber kantoor kan dat je uit balans brengen. Daarom moet je ook voorkomen dat je in een negatieve spiraal van weinig zelfvertrouwen terechtkomt. Levenscoach Dawn Breslin zegt dat dit een situatie is waarin je inspiratie moet zoeken en je je geest moet oppeppen voordat je naar je werk gaat. Een van de beste manieren om dat te doen is om op weg naar je werk te luisteren naar audioboeken over persoonlijke ontwikkeling of meditatie. Als je op je werk een koptelefoon mag dragen kan muziek ook helpen. Ook een eigen beker hebben is een eenvoudige en symbolische manier om met jezelf in contact te komen. ‘Neem elke dag ook regelmatig de tijd om even bij jezelf stil te staan, bijvoorbeeld als je een kop thee uit je eigen beker drinkt’, adviseert Breslin.

Het grote gevaar op je werk is dat je het risico loopt dat je jezelf ervan overtuigt dat het aan jouw persoonlijkheid ligt en dat er geen hoop voor je is. Als deskundige op het gebied van psychologische profiling en zelfvertrouwen heeft Tomas Chamorro-Premuzic een geruststellende boodschap: ‘Persoonlijkheid betekent alleen maar dat je geneigd bent om bepaalde dingen te doen.’ Mensen willen ons laten geloven dat extroverte mensen goed zijn in bepaalde soorten werk, zoals verkoop, maar Chamorro- Premuzic legt uit dat er ook heel veel introverte mensen zijn die heel goede verkopers zijn.

De praktijk

Wat er in de praktijk gebeurt is dat we vaak al vroeg in onze loopbaan, zelfs al op school of op de universiteit, adviezen krijgen die gebaseerd zijn op onze persoonlijkheid. Misschien heeft iemand je ooit wel verteld dat je je droom niet kunt najagen omdat je persoonlijkheid er niet geschikt voor is. En als je dan ook nog te horen krijgt dat je schoolresultaten niet goed genoeg zijn of dat je geen natuurlijke aanleg voor een bepaald onderwerp hebt, is het ook niet zo verwonderlijk dat je zelfvertrouwen wordt aangetast.

Als je op een punt in je leven staat dat je je droom daadwerkelijk wilt gaan najagen omdat je misschien een leuke afvloeiingsregeling hebt gekregen, houd je dan vast aan het feit dat je dit ook echt wilt in plaats van dat je aan jezelf gaat twijfelen omdat iemand je ooit verteld heeft dat je de verkeerde droom had. Dat je deze droom nu weer oppakt toont aan dat het iets is wat je na aan het hart ligt en echt bij jou past. Anders zou je die droom wel hebben laten varen.

Cover_Echt_zelfvertrouwenHet boek: Echt zelfvertrouwen

Psychologies Magazine (UK) brengt de meest recente onderzoeken en de inzichten van topexperts samen om je te laten zien hoe je echt zelfvertrouwen kunt ontwikkelen. Met de adviezen, praktische tips, nuttige testjes en inspirerende praktijkvoorbeelden in Echt zelfvertrouwen leer je onder meer vaardigheden te ontwikkelen om je zelfvertrouwen op te bouwen en deze vaardigheden toe te passen in je dagelijks leven.

Reageer op dit artikel