artikel

Heb jij nog wel de juiste baan?

Persoonlijke groei

Er zijn allerlei redenen om te gaan nadenken over een andere baan, zoals te vaak te veel werkdruk ervaren of het feit dat je ergens anders veel meer zou kunnen verdienen. Dit zijn een paar vragen die je kunnen helpen beoordelen of je nog wel de juiste baan hebt:

Heb jij nog wel de juiste baan?
 • Heb je op de meeste werkdagen zin om te gaan werken?
 • Kun je in je baan meerwaarde leveren die je het gevoel geeft dat je zinvol bezig bent?
 • Heb je de vrijheid om je baan op zo’n manier vorm te geven dat hij met je mee groeit?
 • Creëert je werkgever een omgeving die het beste in jou naar buiten brengt?
 • Vind je het leuk om met je collega’s te werken?
 • Vind je dat je passend wordt gehonoreerd?
 • Krijg je de kans om jezelf te ontwikkelen?
 • Kun je je werkbelasting goed aan?
 • Kun je een stapje terug doen als dat voor jou nodig is?
 • Geeft je werkgever je de mogelijkheid om zelf beslissingen te nemen over de invulling van je baan?
 • Vind je dat de senior leidinggevenden in je bedrijf een sterke visie hebben op jouw werkterrein?
 • Hebben senior leidinggevenden in je organisatie een kijk op bedrijfscultuur die bij jou past?
 • Matchen de mogelijkheden in je baan met je doelstellingen voor de korte, middellange en lange termijn en met je levenslange doelstellingen?

Is jouw antwoord op bijna al die vragen ‘ja’, dan mag je van geluk spreken: het lijkt erop dat je voor het juiste bedrijf werkt en de juiste baan hebt. Is het antwoord op sommige vragen ‘nee’, kijk dan wat je kunt doen om dingen te verbeteren. Wat vind je leuke kanten van het werk dat je doet? Wat mis je? Zijn er mensen in je omgeving die jouw baantevredenheid (deels) in de weg staan? Kun je op een andere manier met ze omgaan om de situatie te verbeteren? Als het antwoord op veel van de vragen in de lijst hierboven ‘nee’ is en je ziet geen kansen voor verbetering, dan zou je kunnen overwegen om een andere baan te gaan zoeken. Je zult je waarschijnlijk beter voelen in een andere functie – wat beter is voor jezelf, je werkgever en de mensen om je heen.

Door: Joris Merks-Benjaminsen, auteur van Digitale denkers aan het werk

Cover-Digitale_denkers_aan_het_werkHet boek: Digitale denkers aan het werk

Digitale denkers aan het werk is een boek voor jonge professionals van generatie Y, grofweg geboren tussen 1980 en 2000. Deze ‘millennials’ hebben andere werkwijzen dan vorige generaties, zijn wars van kantoorpolitieke spelletjes en kennen geen wereld zonder internet.

 

Reageer op dit artikel