artikel

Succes: geluk, pech, of eigen keuze?

Persoonlijke groei

Geluk. Dat is wat we kunnen leren van mensen als topvoetballer Marco van Basten, zo las ik op Facebook. Geluk. Dat roepen veel mensen als ze lezen of horen dat iemand succesvol is. Geluk, heeft de bedenker van Hay Day, of van Candy Crush. Geluk heeft Bill Gates, of Richard Branson. Geluk hebben sporters die gouden medailles winnen. Nou ja, pech hebben ze in ieder geval niet altijd, maar puur geluk? Nee, dat geloof ik niet.

Succes: geluk, pech, of eigen keuze?

Geluk is als er een briefje van 100 in je gezicht waait. Geluk is in zekere zin het winnen van een loterij, maar dat is minder geluk dan een briefje dat in je gezicht waait. Een paar keer uitgeroepen worden tot beste voetballer van de wereld – zoals Marco van Basten – is geen geluk. Een heleboel miljoenenbedrijven beginnen is geen geluk hebben. Dat is keihard werken, kansen zien, en goede beslissingen nemen.

En natuurlijk komt er een factor geluk bij kijken, bijvoorbeeld toevallig iemand tegen het lijf lopen die in je gelooft. Maar vervolgens is het zaak van keuzes maken. Een loterij winnen is geluk, het kopen van het lot niet. Het hebben van talent om heel goed te kunnen voetballen, is geluk. Het vervolgens dag in dag uit trainen om nog beter te worden niet. Het krijgen van een onwijs goed idee is misschien geluk, het ondernemen van actie om dat idee uit te werken tot miljoenenbedrijf niet.

Veel mensen doen succes van anderen vaak af als geluk. Dat is erg makkelijk, want bij geluk komt geen vaardigheid kijken. En het betekent dat wanneer je zelf geen succes hebt, je domweg pech hebt. En aan geluk en pech kun je nou eenmaal niets doen. Dus succes of geen succes hebben, hangt af van het lot, niet van de eigen verantwoordelijkheid.

Was het maar zo gemakkelijk. Natuurlijk is er in het leven soms wel sprake van puur geluk, of domme pech. Toen die vrachtwagen bij mijn Opel Corsa naar binnen reed, ik de snelweg overtolde en ongedeerd uitstapte had ik puur geluk. Of domme pech dat die vrachtwagen bij me naar binnen reed. Het is maar hoe je het bekijkt. Maar meestal bepalen keuzes of je wel of niet succesvol bent.

Marco van Basten en Richard Branson hadden een doel voor ogen. Ze wilden de beste zijn. En ze maakten de keus om net zo hard en lang te werken tot ze hun doel hadden bereikt En het maken van een keuze is geen geluk. Dan kies je namelijk zelf om iets wel of niet te doen. Je kunt kiezen om een saaie, slechte baan te blijven zitten. Je kunt ook kiezen om iets te gaan ondernemen om je situatie veranderen. En als je dan positieve actie onderneemt, zul je zien dat je opeens meer geluk hebt. Maar dan moet je wel verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden, en zaken als geluk en pech afzweren.

Door: Eduard van Brakel

 

 

Reageer op dit artikel