artikel

12 stappen voor een goede business mindmap

Persoonlijke groei

Mind mapping is een techniek die het leven eenvoudiger maakt, en het kan ook in een zakelijke setting voordelen opleveren. Mind mapping is een hulpmiddel waarmee u uw potentieel en dat van uw medewerkers beter kunt benutten. Het is een handig middel om organisatiethema’s duidelijk te maken. Om het allemaal nog gemakkelijker te maken volgen hier 12 stappen om een goede business-mindmap te maken.

12 stappen voor een goede business mindmap
Een goede mindmap: laar je niet afleiden
 1. Focus. Werk in een lichte en vriendelijke omgeving en zorg ervoor dat je niet wordt gestoord. Schakel Twitter, e-mail, Facebook en dergelijke uit. Zorg voor een opgeruimd werkvlak en een goede conditie.
 2. Gebruik blanco papier, bij voorkeur A3-formaat en overdwars (landscape). Wanneer de creativiteit groter is mag het natuurlijk ook een rol bruin papier zijn!
 3. Het centrale thema/vraagstuk neemt in een mindmap een belangrijke plaats in. Start in het midden en gebruik een passende afbeelding in kleur om de aandacht te vangen.
 4. Teken takken rond het centrum, maak daarbij gebruik van hoofdletters en verschillende kleuren. Beperk het aantal hoofdtakken tot circa zeven. Ons kortetermijngeheugen kan ongeveer zeven informatie-elementen tegelijkertijd bevatten. Schrijf op de tak en maak de takken zo lang als de woorden zijn. Je leest een mind map als een klok. Begin om 1 uur.
 5. Gebruik enkele woorden of heel korte zinnen.
 6. Bouw verder aan de mind map met subtakken, opnieuw met de lengte van het woord. Maak gebruik van organische vormen, om daarmee vooral je rechterhersenhelft te stimuleren. Schrijf enigszins horizontaal zodat je het blad papier niet voortdurend hoeft te draaien. Schrijf alles op wat bij je opkomt – geen ja, maar…
 7. Maak gebruik van kleuren, symbolen en tekeningen om zaken te laten opvallen, je rechterhersenhelft actief te houden en overzicht te houden.
 8. Volg je creativiteit. Laat je niet afremmen door dat plaatje in het midden – dat was slechts je startpunt!
 9. Omcirkel delen van de mind map om verbanden duidelijk te maken, maar doe dat pas wanneer de mindmap compleet is. Je brein ziet het als ‘afronding’ en stopt dus vanzelf met verder associëren.
 10. Verbind items wanneer er een verband is.
 11. Ga kriskras te werk, gewoon zoals je brein je ingeeft (dat werkt tenslotte niet lineair).
 12. Neem de tijd! Voordat een mindmap compleet is ben je soms uren, dagen, weken of zelfs maanden verder. Het is goed mogelijk dat je onderweg de mindmap nog eens opnieuw zult tekenen.

Meer over Mindmappen lees je op Management Executive >>>

Door: Hans Terhürne

Boekentips:

Reageer op dit artikel