artikel

In drie vragen naar een topdoel

Persoonlijke groei

Doelen zijn belangrijk. Een doel is nodig om ergens naar toe te kunnen werken, om richting te geven aan je organisatie. En een doel is zelden een financieel doel. Geld is namelijk geen doel, maar een middel om het doel te bereiken. Maar hoe weet je nu of jouw doel het goede doel is?

In drie vragen naar een topdoel

Er zijn drie vragen die je helpen bij het bepalen van jouw topdoel:

  • Is het goed voor mij?
    Van een doel moet je zelf blij worden. Het doel moet je aantrekken als een magneet. Het moet goed voor je zijn, anders zul je nooit de drive vinden om het doel achterna te gaan.
  • Is het goed voor een ander?
    Als je zelf blij wordt van het doel, maar het is destructief voor een ander, dan jaag je negatieve energie na. En dat werkt niet bij het flexibel, energiek zoeken naar manieren om het doel te bereiken.
  • Is het goed voor de wereld?
    Een doel moet goed zijn voor de wereld. Een topbedrijf bouwen, maar daarmee de wereld stukmaken is alleen op korte termijn succesvol.

Als je bovenstaande vragen drie keer met ‘ja’ beantwoordt, dan weet je zeker dat de door jou gekozen doelstelling in ieder geval geen slecht doel is. Goed voor jezelf, goed voor een ander, en goed voor de wereld. Daar kun je persoonlijke en businessdoelstellingen op bouwen.

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel