artikel

Ode aan de secretaresse

Persoonlijke groei

Ik heb al in veel organisaties gewerkt. En heb daar met veel mensen samengewerkt, met mensen in allerlei functies, op allerlei niveaus binnen de organisatie. En ik heb veel secretaressen leren kennen. Al was de functietitel niet altijd secretaresse. Administratief coördinator, management support, directie-assistent, afdelingsassistent, afdelingscoördinator, personal assistent, waren ook functiebenamingen die voor kwamen.

Ode aan de secretaresse

Het rare was dat heel veel mensen rustig een weekje of zes weken er tussenuit konden. En er waren geen problemen. Directeur een tijdje weg? No problem, het bedrijf ging wel door. Afdelingschef weg?  Geen probleem, het werk werd toch wel gedaan. Maar ging de secretaresse weg, dan was het chaos. Agenda’s klopten niet meer, heel intelligente hooggeplaatste mensen konden opeens zelf geen reis meer boeken, of lunch bestellen, niemand anders wist wie er gebeld moest worden als de koffieautomaat stuk was, en de post die bleef ook liggen.

Als de secretaresse weg was, stokte het bedrijf. Notulen waren kwijt, er waren opeens geen snoepjes meer in de snoeppotten, er waren minder gezellige praatjes op de afdeling, en de directie liep stijf van de stress rond, omdat ze het niet meer wisten. De geoliede machine die het bedrijf voor de vakantie van de secretaresse nog was, begon te haperen.

Secretaressen zijn het smeermiddel en het visitekaartje van de afdeling en het bedrijf. Zonder de secretaresse zijn managers vaak hulpeloze wezens. Zonder secretaressen worden verjaardagen vergeten, verleppen de bloemen, lopen borrels en presentaties in de soep en zijn de paperclips op. Zonder de secretaresse valt het bedrijf uiteen. Het wordt tijd dat iedereen zich dat realiseert, en niet alleen op Secretaressedag!

Door: Eduard van Brakel

Reageer op dit artikel