artikel

Je baas managen, hoe doe je dat?

Persoonlijke groei

Als je carrièreambities hebt, is een van je belangrijkste vaardigheden om je baas te managen. Dat wil zeggen: hem of haar het juiste beeld te geven van wie je bent en wat je kunt, én een zakelijke relatie opbouwt die werkt voor jou, je baas en de organisatie. Het komt er op neer dat je een partner bent van je baas, niet het slachtoffer.

Je baas managen, hoe doe je dat?

Zo manage je jouw baas

  1. Begrijp je baas. Stel vragen, observeer, leer. Als je doorgrondt wie je manager is en wat hij nodig heeft, kun je hem beter helpen en ondersteunen. Wat leidt tot een relatie die ook voor jou vruchtbaar is.
  2. Wees niet kruiperig. Het werkt niet, en collega’s en managers hebben er een hekel aan. Blijf authentiek, het gaat niet om manipulatie maar oprechte dienstbaarheid. Focus op de organisatiedoelen om ervoor te zorgen dat je eigenbelang niet te veel gaat overheersen.
  3. Vertel je manager wat je nodig hebt om optimaal te functioneren en presteren. Wel met tact uiteraard.
  4. Leer om nee te zeggen. Hoe je nee zegt is een ander verhaal – dat doe je tegen een collega op een andere manier dan tegen je baas. Doe het subtiel en op maat. En soms is een nee niet handig; choose your battles.
  5. Geef je fouten toe. En kom liefst meteen met een oplossing. Managers houden van eerlijkheid en oplossingen.
  6. Begin meteen goed. Het is erg lastig om een disfunctionele relatie te veranderen. Voorkom dus dat het zover komt door het van begin af aan goed aan te pakken. Zorg dat je van tevoren een plan hebt, denk na over hoe je wilt worden gemanaged, wat je doelen zijn en wat je moet communiceren om die richting op te gaan.

Bron: Management Today

Door: Eduard Kerkman – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel