artikel

Hier moet je nooit naar zoeken op je werkcomputer

Persoonlijke groei

Geschiedenis wissen? Helpt niet. Al je persoonlijke internetgedrag op je werkcomputer (en tablets en andere devices) kan – en wordt – gemonitord door je werkgever.

Hier moet je nooit naar zoeken op je werkcomputer
Werkgever monitort surfgedrag

Wees dus voorzichtig met je zoekopdrachten, met waarop je klikt, wat je mailt en in het algemeen met wat je online zoal doet in werktijd (shoppen, social media, bezochte sites).

Rode zoekvlaggen op het werk

  • No-brainer – maar je zal de mensen de kost moeten geven die het toch gewoon doen onder werktijd, van leerkrachten tot politici.
  • Gevoelige informatie van je bedrijf. Die informatie is niet voor niets vertrouwelijk. Zoek er dus niet op.
  • Websites die samenhangen met je bijbaantjes. Talloze werknemers zijn ontslagen omdat ze tijdens werktijd met hun eigen toko bezig waren.
  • Al helemaal niet die van de concurrent. Denk: ontslag, en risico’s op het vlak van veiligheid, vertrouwelijkheid, en je non-concurrentiebeding.
  • Alles wat te maken heeft met dating en relaties. Als je niet wilt dat je liefdesleven geïnjecteerd wordt in de bedrijfssystemen tenminste.
  • Websites rond vakanties, feesten en partijen (inclusief Pinterest). Plan geen persoonlijke activiteiten tijdens werktijd, logisch.

 

Minder is beter

Je wordt (meestal) niet betaald om over het web te surfen, dus let ook op de frequentie en tijd die je online zit tijdens het werk. De meeste werkgevers doen niet moeilijk over even de sportuitslagen van gisteren checken, of de aandeelkoersen kijken op je werkcomputer. Maar als je het grootste deel van de dag bezig was met je vakantieplanning: fasten your seatbelts – want dan je zit op de schietstoel.

Bron: Business Insider

Door: Yvonne Halink – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel