artikel

Waarom iedereen (minstens) twee carrières zou moeten hebben

Persoonlijke groei

Als je iets nieuws oppakt waar je het echt warm van krijgt, breng je passie terug in je leven. En daar vaart vaak ook je bestaande carrière wel bij.

Waarom iedereen (minstens) twee carrières zou moeten hebben
Met je huidige baan kun je het aanleren van nieuwe vaardigheden financieren

De jurist die de duurzame energie in wil, de app-ontwikkelaar die een roman wil schrijven, de redacteur die landschapsarchitect zou willen worden: zo veel mensen willen weleens wat anders, zo weinig mensen doen het. De kostprijs is te hoog, de kans op succes te klein.

Dé oplossing volgens Kabir Sehgal, vurig pleitbezorger van de multicarrière: doe het allebei. Of alle vier, zoals hijzelf: Sehgal is bedrijfsstrateeg bij een Fortune 500-bedrijf (voorheen VP bij J.P. Morgan) , reserveofficier in het Amerikaanse leger, auteur van diverse New York Times-bestsellers en als platenproducent winnaar van meerdere (Latin) Grammy Awards. Duizelingwekkend voor de een, maar een bron van geluk en voldoening voor Sehgal. Hij legt uit hoe je zoiets aanpakt – en waarom het zo goed werkt.

Subsidieer de ontwikkeling van je vaardigheden

Met je huidige baan kun je het aanleren van nieuwe vaardigheden financieren. Sehgal ging het niet om geld verdienen maar om iets doen met zijn passie voor jazz en klassieke muziek. Hij ging als vrijwilliger aan de slag om ervaring op te doen, en ontdekte dat vaardigheden uit zijn reguliere werk (visievorming, personeel werven, een tijdpad uitzetten, fondsen werven, producten afleveren) hem goed van pas kwamen in het producersvak. Pas toen hij tientallen platen had geproduceerd en Grammy’s had gewonnen stapten musici en labels naar hém toe. Hij weigert – nog steeds – te worden betaald. Muziek kunnen maken is genoeg beloning voor hem.

Maak vrienden in uiteenlopende kringen en koppel ze

Op Wall Street was Sehgal omringd door gelijkgestemden, die klanten vergelijkbaar advies gaven. Terwijl klanten niet altijd geïnteresseerd zijn in groepsdenken maar ook weleens een ander perspectief willen, merkte Sehgal. Voorbeeld? Een klant van J.P. Morgan wilde weten wat er onder Chinese burgers speelde. Als bestsellerauteur heeft Sehgal een Chinese blogger in zijn rolodex, die hem dat mooi kon vertellen – zonder censuur van een bancaire complianceafdeling. De klant kreeg zo een nieuw idee, de blogger een belangrijke nieuwe volger, en Sehgal nieuwe handel.

Ontdek waar de echte innovatie zit

Als je meerdere carrières hebt, zie je sneller waar kruisbestuiving echt meerwaarde zou kunnen opleveren (zie ook het voorbeeld hierboven). Denk bijvoorbeeld aan een huwelijk tussen kunst of design, technologie en humanitaire idealen. Precies: Steve Jobs – dé belichaming van het interdisciplinair innovatiedenken.

Bron: Harvard Business Review

Door: Yvonne Halink – redacteur Management Executive

Reageer op dit artikel