artikel

Stress wordt volksziekte nummer 1

Persoonlijke groei

Toen we begonnen aan het vullen van de gereedschapskist voor het boek Ga doen wat je echt belangrijk vindt! gebruikten we nog niet de term ‘weloverwogen keuzes’. We hadden het toen over het ‘vergroten van het plezier in je leven’. Een reactie die we vaak kregen was: “Plezier? Ik zou allang blij zijn als ik niet continu zo gestrest was.”

Stress wordt volksziekte nummer 1
Velen accepteren stress als het nieuwe normaal

We dachten wel te weten hoeveel stress er in de wereld omging. Maar pas toen we ons meer gingen verdiepen in het onderzoek, realiseerden we ons hoezeer het uit de hand is gelopen met die stress. Volgens TNO’s ‘Factsheet werkstress, burn-out en verzuim’ is stress beroepsziekte nummer 1. Zo kampt een op de acht werknemers in Nederland met een burn-out. Ruim een miljoen mensen riskeren jaarlijks een burn-out of andere werkgerelateerde psychische aandoeningen, en drie miljoen werknemers zeggen behoefte te hebben aan maatregelen tegen werkstress. Elders is het al niet anders. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet stress als de grootste gezondheidsepidemie van de eenentwintigste eeuw. Deze droevig stemmende stand van zaken gaat niet alleen op voor volwassenen.

Volgens de Leidse universiteitskrant Mare zijn klachten over neerslachtigheid en zelfs depressie de afgelopen jaren ook sterk toegenomen onder studenten. Daar komt bij: momenteel zijn vijf keer zo veel leerlingen van universiteiten en hogescholen gedeprimeerd en bezorgd als tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw. De Nederlandse student is geen uitzondering. Wereldwijd verschijnen publicaties over toenemende depressiviteit onder studenten. De Australische hoogleraar Katherine Greenaway stelde vast dat er een relatie bestaat tussen hoge ambities en depressiviteit bij studenten. “Wie grote dromen koestert, maar eigenlijk niet verwacht ze waar te kunnen maken, heeft een verhoogde kans op geestelijke gezondheidsklachten”, concludeert Greenaway.

Depressiviteit door stress

Een stressvol leven eist zijn tol. Volgens het ministerie van Volksgezondheid worstelt jaarlijks een op de twintig mensen met een depressie en heeft een op de vijf volwassenen ooit een depressie meegemaakt. Het mag dan ook geen verrassing heten dat ruim 1,1 miljoen Nederlanders antidepressiva gebruiken en dat er in 2016 ruim 167 miljoen doses slaap- en kalmeringsmiddelen werden voorgeschreven. Volgens de WHO is het aantal mensen met een depressie of een angststoornis tussen 2013 en 2015 met 50% gestegen. De WHO voorspelt dat depressiviteit in 2030 volksziekte nummer 1 is. En belangrijk voor werkgevers: aan werkstress gerelateerd ziekteverzuim kost in Nederland jaarlijks 1,8 miljard euro. 36% van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Niemand is immuun. Het maakt niet uit wat voor werk je doet of wat voor inkomen je hebt. Het is een feit: er is een nieuwe, giftige ondergrens voor de hoeveelheid stress die mensen acceptabel vinden in hun leven, en die ondermijnt de kwaliteit van leven voor miljoenen verder gezonde mensen aanzienlijk. Velen accepteren dit nieuwe normaal gewoonweg – misschien omdat ze denken dat ze geen keus hebben. Ten onrechte vinden we.

Door: Judith Grimbergen, Nick van Dam, Paul Sherman en David Garten

Het boek: Ga doen wat je echt belangrijk vindt!

Het maakt niet uit in welke omstandigheden je verkeert, wat voor werk je doet, hoe oud je bent of wat je familiesituatie is: Ga doen wat je écht belangrijk vindt! helpt je verder. Ga ermee aan de slag en ontdek hoe je met al die concurrerende prioriteiten kunt omgaan, stress kunt overwinnen en weloverwogen keuzes kunt maken. Ofwel: hoe je het voor jou best mogelijke leven creëert en de beste versie van jezelf wordt.

Reageer op dit artikel