artikel

Vergeet niet om ook te voelen bij het plannen

Persoonlijke groei

Traditionele vormen van planning zijn bijna allemaal gericht op de externe omstandigheden die je wilt creëren. Dingen als: binnen vijf jaar wil ik mijn internationale MBA op zak hebben, meer dan € 90.000 per jaar verdienen, een leuke etage kopen in Amsterdam-Zuid en een serieuze relatie hebben. Maar het is minstens even belangrijk om je af te vragen hoe je het ‘vanbinnen’ zult ervaren als je zulke doelen eenmaal hebt bereikt. Vraag jezelf af: hoe zal mijn leven aanvoelen als ik eenmaal op mijn plaats van bestemming ben aangekomen?

Vergeet niet om ook te voelen bij het plannen

Bijvoorbeeld: over vijf jaar spring ik enthousiast mijn bed uit ’s ochtends om aan de nieuwe dag te beginnen, ga ik uitdagingen met een avontuurlijke geest aan, en geniet ik van de sterke band met de mensen in mijn leven. Je kunt dan vanaf dat interne doel terugwerken en bepalen hoe jij je op de weg erheen wilt voelen – want plannen gaat niet alleen over de toekomst. Een cruciaal onderdeel van plannen is hoe je de weg naar die doelen toe, het werken aan die doelen, wilt ervaren. Waartegen ben jij bereid ja te zeggen? En waartegen zeg je nee? Welke compromissen ben je bereid te maken? Waarvan ben je bereid afstand te doen?

Wat heeft het voor nut om een doel te bereiken als de weg erheen tegen de tijd dat je op je bestemming aankomt ál het leven uit je gezogen heeft? Ga doen wat je écht belangrijk vindt! gaat veel meer over in het hier en nu leven en van het moment genieten dan op de toekomst anticiperen en die toekomst proberen te controleren. We bedoelen niet dat je je doelen zou moeten opgeven. Maar het is goed om jezelf de vraag te stellen: wat heeft het voor zin om iets na te jagen als ik me de hele weg erheen ellendig ga voelen? Misschien kom je ter plekke aan en ben je een moment tevreden, om dan tot de ontdekking te komen dat de tevredenheid alweer overgewaaid is en verbeten op weg te gaan naar je volgende doel.

Beproeving of avontuur?

We zeggen niet dat je nergens voor moet knokken. Knok alsjeblieft gewoon (als dat belangrijk voor je is), maar weet dat er twee manieren zijn om een doel te bereiken: je kunt het op een zware manier doen (als een beproeving), of je kunt van elk moment van de reis ernaartoe genieten (als een avontuur). Dat we doelen voor de lange termijn bepalen en hard werken om ze te bereiken, is in veel gevallen een vaststaand gegeven; met als variabele of jij jezelf toestaat om die reis tot voedsel te maken voor je geest. Dat is het verschil tussen ‘ik zal gelukkig zijn als’ en ‘ik zal gelukkig zijn terwijl’.

In hoeverre laat jij jezelf in de steek om je doelen te kunnen halen? Hoeveel is acceptabel? Waar heb je een grens overschreden? Welke dingen moet je op orde hebben om te garanderen dat de reis naar je doel een avontuur wordt, en geen beproeving? Kies je op een weloverwogen manier? Dit alles zeggen we om je eraan te herinneren dat je ook Stoppen en Vragenmomenten aan je plan moet toevoegen. Hoe je je tijdens de reis voelt, bepaalt of die reis de moeite waard was. Denk maar eens na over de volgende woorden van Eckhart Tolle, auteur van The Power of Now (1997):

‘Ga jij met dit moment om alsof het een obstakel is dat je uit de weg moet ruimen? Heb je het gevoel dat je naar een moment in de toekomst moet dat belangrijker is? Bijna iedereen leeft het gros van de tijd op die manier. Aangezien de toekomst nooit aanbreekt, behalve als het heden, is het een disfunctionele manier van leven. Het creëert een constante onderstroom van ongemak, spanning en ontevredenheid. Het doet geen recht aan het leven, het leven dat altijd Nu is, nooit niet-Nu.’ – Eckhart Tolle

Wiens maatstaf gebruik jij?

Het is een goed idee om bij het plannen van het ‘niet-Nu’ naar buiten te reiken voor input. Maar vergeet intussen niet dat jij – als baas over je eigen lot – uiteindelijk degene bent die beslist wat het beste voor jou is. Niet elk advies heeft hetzelfde gewicht, en ieders kijk op zaken is uniek.

Neem dit inzicht van auteur en docent Charles Wheelan uit zijn boek 10½ Things No Commencement Speaker Has Ever Said (2012): “Je ouders willen helemaal niet wat het beste voor jou is. Ze willen wat goed voor je is, en dat is niet altijd hetzelfde. We hebben een natuurlijk instinct om onze kinderen te beschermen tegen risico’s en ongemakken, en daarmee om ze tot veilige keuzes aan te zetten.” Theodore Roosevelt zei ooit: “Het is erg als je faalt, maar het is veel erger om het nooit te hebben geprobeerd.” Mooi citaat, maar ik durf erom te wedden dat Teddy’s moeder liever had gezien dat haar kind arts of jurist was geworden.

Die beschermende natuur is niet voorbehouden aan ouders. Goed bedoelende vrienden, familieleden, collega’s en professionals zitten niet verlegen om meningen over wat het beste is voor ons. En wat hun het beste lijkt stoelt op hun eigen levenservaring, overtuigingen en sociale normen – en daar is niets mis mee. Maar als je in de stress schiet van hun advies, bedenk dan dat hetgeen zij zeggen niet jouw waarheid hoeft te zijn. Reik naar binnen, wees eerlijk naar jezelf en kies wat het beste voor je is.

Weten wanneer je ja en nee moet zeggen

Ga doen wat je écht belangrijk vindt! gaat over verantwoordelijkheid nemen voor hoe je je leven leidt. Een voormalige Britse minister-president, zei ooit: “De kunst van leiderschap is nee zeggen, niet ja. Het is heel gemakkelijk om ja te zeggen.” Als je je toekomst plant, is het belangrijk om richtlijnen te hebben voor je keuzes. Waartegen ga je ja zeggen, en wat doe je niet?

Bron: Ga doen wat je echt belangrijk vindt

Door: Judith Grimbergen, Nick van Dam, Paul Sherman en David Garten

Het boek: Ga doen wat je echt belangrijk vindt

Het maakt niet uit in welke omstandigheden je verkeert, wat voor werk je doet, hoe oud je bent of wat je familiesituatie is: Ga doen wat je écht belangrijk vindt! helpt je verder. Ga ermee aan de slag en ontdek hoe je met al die concurrerende prioriteiten kunt omgaan, stress kunt overwinnen en weloverwogen keuzes kunt maken. Ofwel: hoe je het voor jou best mogelijke leven creëert en de beste versie van jezelf wordt.

Reageer op dit artikel