artikel

IT raakt de controle kwijt

Procesmanagement

Nieuwe ontwikkelingen dwingen de cio en IT-functie in een meer ondersteunende rol. Technologieën als cloud computing en nieuwe mogelijkheden op het terrein van business process management (BPM), geven de business steeds vaker de IT-touwtjes in handen. Nieuwe chaos dreigt.

Om een wildgroei in processen en systemen te beperken is het zaak de nieuwe mogelijkheden gestructureerd en weldoordacht te omarmen. Dat was de boodschap tijdens het Landelijk Informatiemanagement Congres van het Platform Business Informatieplanning dat op donderdag 16 februari plaatsvond in het gebouw van de Sociale Verzekeringsbank te Amstelveen.
'Dankzij alle nieuwe mogelijkheden zien we voor het eerst een echte alignment tussen van business en IT', stelde Cordys-oprichter Jan Baan gedurende zijn presentatie. De IT is volgens hem niet langer de beperkende factor als het gaat om de inrichting van processen en het uitrollen van de technische mogelijkheden. Dankzij de ontkoppeling en vervolgens hernieuwde orkestratie van systemen kan er puur vanuit het proces worden gehandeld. 'We hebben daardoor minder programmeurs nodig en meer composers', aldus Baan.

De business aan het stuur
De Cordys-oprichter en IT-visionair erkende de risico's van het in de bestuurdersstoel zetten van de business. Zeker wanneer IT vanuit de cloud op afroep voorhanden is, ligt het gevaar van wildgroei van gebrekkig geïntegreerde processen en systemen, en daarmee allerhande beheer- en budgetperikelen op de loer. 'Het is nog steeds belangrijk om te handelen vanuit een strategie', stelde de spreker. Tjerk Hobma, mede-initiatiefnemer van het congres en partner bij adviesbureau Novius, was het hartgrondig oneens met de opvatting dat IT enige mate van controle moet houden over de IT-gerelateerde businessprocessen. 'Die rol ligt bij uitstek verankerd binnen de Business Informatieplanning', stelde hij in Amstelveen. Volgens hem is daarbij sprake van een wisselwerking tussen business en IT, met de business als leidende partij.

De bijeenkomst stond in het teken van BIP (inrichtingskeuzes van producten en diensten, processen, informatievoorziening en ict op basis van de bedrijfsstrategie) in relatie tot cloud computing. Tijdens zijn welkomstwoord benadrukte organisator Ruud de Haas, voormalig cio van Holland Casino en in die hoedanigheid meerdere malen genomineerd voor de cio of the Year Award, het belang van dialoog en wisselwerking op tal van onderwerpen op het snijvlak van business en IT. 'Dat is de reden dat wij elk jaar zowel een themabijeenkomst als een landelijk congres houden. We proberen hierbij nieuwe ontwikkelingen te duiden en met elkaar de impact te bespreken op onze organisaties', aldus De Haas die thans de rol van IT-directeur bij RDC inFinanz vervult.

Lees de rest van het artikel op de website van CIO Magazine.

Boekentips
Het Procesmanagement Modellenboek
Business Process Management.

Reageer op dit artikel