artikel

Wat succesvolle projectmanagers anders doen

Procesmanagement

Ontspoord lijkt wel een ander woord voor Grote Complexe Projecten: ze zijn zelden on time en on budget. Toch gaat het steeds vaker wél goed. En dat maakt nieuwsgierig: wat maakt het verschil?

Wat succesvolle projectmanagers anders doen

De sleutel tot succes is flexibiliteit. Hét onderscheidende kenmerk van succesvolle projectmanagers is dat ze in onze roerige Umwelt goed met onverwachte gebeurtenissen kunnen omgaan. En die doen zich tijdens elk project voor. Denk aan werknemers die niet komen opdagen, faillissementen van leveranciers, of bijvoorbeeld veranderingen in consumentenbehoeften. Je kunt gewoon niet álles voorspellen. En zelfs als je iets wel degelijk had voorzien, dan nog kan de impact groter zijn dan verwacht. Dat tackel je ook met minutieuze planning en doortimmerde risicomanagementprocessen niet.

Projectmanagement wordt meer agile
Succesvolle projectmanagers combineren elementen van een traditionele aanpak met een agile aanpak, een methodiek die geboren is in de softwareontwikkelingshoek. Concreet: ze gaan onzekerheid te lijf door voor de korte termijn gedetailleerde plannen te maken met harde afspraken (= traditioneel) en voor de lange termijn voorlopige plannen. Die laatste worden bijgesteld op basis van frequente projectreviews gericht op leren en snel ingrijpen (= agile). Fouten maken is in deze benadering minder erg; de projectresultaten worden er uiteindelijk soms zelfs beter van.

De vier rollen van een projectmanager
Uit onderzoek van MIT Sloan onder 150 succesvolle projectmanagers verbonden aan 20 organisaties bleek dat zij in de gecombineerde aanpak vier rollen aannemen. Twee daarvan zijn meer traditioneel (gedreven door intentie), twee meer agile (gedreven door omstandigheden).

Door: Alexander Laufer, Edward J. Hoffman, Jeffrey S. Russell en W. Scott Cameron

Bron: Management Executive

Reageer op dit artikel