artikel

Alle bedrijfsinfo op een dashboard

Projectmanagement

Binnen een bedrijf wordt een grote hoeveelheid informatie gedeeld met behulp van tal van diensten. Op de hoogte blijven van alle bedrijfsinfo kan daardoor een uitdaging zijn – zeker als al deze diensten stuk voor stuk moeten worden bijgehouden. Geckoboard speelt hierop in door dashboards aan te bieden waarop allerlei gegevens binnen een bedrijf kunnen worden verzameld.

Dashboards in Geckoboard stellen werknemers (bijna) per direct op de hoogte van de laatste informatie binnen een bedrijf. Op een dashboard kan informatie worden verzameld uit onder andere CRM-systemen, mailaccounts, sociale media, projectmanagementoplossingen of webanalytics-diensten.

Geen Flash
Geckoboard is via iedere internetbrowser beschikbaar en maakt geen gebruik van Flash. Daardoor is het mogelijk de tool op ieder apparaat dat verbinding heeft met internet te bekijken. Geckoboard kan op tal van manieren worden ingezet. Werknemers kunnen individueel de tool via een computer, smartphone of tablet bekijken, zij kunnen altijd en overal op de hoogte zijn van de ontwikkelingen binnen hun bedrijf.
Daarnaast is het mogelijk om een dashboard op een grote monitor te vertonen in bijvoorbeeld een vergaderruimte, kantine of werkruimte. Daarmee is het mogelijk een grote groep medewerkers in één keer op de hoogte te stellen van de laatste informatie. Geckoboard bevat een specifieke instelling die dashboards optimaliseert voor grote beeldschermen.

Widgets
Gebruikers kunnen zelf bepalen welke informatie op het dashboard wordt weergegeven. Met behulp van widgets kunnen allerlei diensten worden toegevoegd aan het dashboard. Denk aan Google Analytics, Zendesk, Uservoice, Highrise, Gmail, Google Calendar, RSS-feeds, Basecamp, GitHub, GoSquared en Freshbooks. De gebruiker dient wel eerst in te loggen op deze diensten om Geckoboard toegang te geven tot de desbetreffende informatie. Geckoboard maakt daarvoor gebruik van OAuth, een open standaard voor autorisatie. Deze standaard moet de veilgheid garanderen van de gegevens waar Geckoboard toegang tot krijgt.
Meerdere dashboards aanmaken is geen probleem. Per afdeling kan bijvoorbeeld een dashboard worden ontworpen, waarop informatie kan worden weergegeven die specifiek bestemd is voor die afdeling. Via een keuzemenu kan snel tussen de verschillende dashboards worden gewisseld. De dashboards kunnen eveneens afwisselend worden getoond. Zij zijn dan om en om voor een bepaalde periode zichtbaar.

Wie heeft toegang?
De dashboards van Geckoboard kunnen met behulp van een special webadres via een webbrowser worden bekeken. Hierbij zijn twee url's beschikbaar: een url voor de standaard opgegeven dashboard, en een tweede url om alle dashboards achter elkaar te laten zien. De tool maakt geen gebruik van accounts voor bezoekers. Om te voorkomen dat iedereen die deze url's in handen krijgt toegang heeft tot de dashboards, zijn er specifieke IP-adressen die toegang hebben.
Indien er geen IP-adressen zijn ingevuld, zijn de dashboards beschikbaar voor iedereen die de url kent. Een dashboard kan dan bijvoorbeeld worden gedeeld met klanten, bezoekers van een evenement of een andere doelgroep. Om te voorkomen dat deze gebruikers vanaf dat moment altijd toegang hebben tot de dashboards, kunnen de url's op eenvoudige wijze worden gewijzigd. De oude url verwijst per direct naar een niet-bestaande pagina en is dus onbruikbaar geworden.

Abonnementen

Om Geckoboard te kunnen gebruiken moet een abonnement worden afgesloten. Er zijn vier verschillende type abonnementen: S, M, L en XL. Het aantal toegekende IP-adressen verschilt per abonnement. Zo kunnen bij het S-abonnement 10 IP-adressen worden ingevuld, terwijl bij XL de mogelijkheid bestaat 200 IP-adressen op te geven. Dit geldt eveneens voor de hoeveelheid gebruikers die gelijktijdig de dashboards kunnen bekijken, zonder advertenties te zien.
Ook de ondersteuning die de klantenservice van Geckoboard geeft verschilt per abonnement. Bij het S- en M-abonnement wordt ‘standaard' ondersteuning verleend, terwijl klanten met het L- en XL-abonnement prioriteit krijgen. De gebruiker kan zich dertig dagen gratis in Geckoboard verdiepen en ermee werken.

Reageer op dit artikel