artikel

Program Canvas: Samen naar de kern van je programma

Projectmanagement

Het Program Canvas is een nieuwe manier om snel en in dialoog tot de kern van een programma te komen en deze op één A3 te beschrijven.

Program Canvas: Samen naar de kern van je programma

Theo van der Tak, Björn Prevaas en Hans Cremer hebben een nieuw boek, kaarten met hulpvragen en een poster ontwikkeld onder de noemer Program Canvas. 
De auteurs presenteren met het Program Canvas, een krachtig instrument voor programmateams en hun stakeholders om sneller en beter tot de kern van een programma door te dringen. Het opstellen van een canvas zorgt ervoor dat de betrokkenen de essenties met elkaar doorleven. Daarmee ontstaat eigenaarschap voor het programma.

In de basis is het een eenvoudig model, bestaande uit verschillende elementen waaruit een programma is opgebouwd. Niet bedoeld om compleet te zijn, maar wel om de essenties van het programma bloot te leggen en in samenhang, beknopt te visualiseren.

Het canvas het gesprek tussen de belangrijkste betrokkenen bij een programma. Het helpt bij de start om de verschillende aspecten van een programma te bespreken en deze ten opzichte van elkaar af te wegen. Tijdens de uitvoering van een programma kan het ook een nuttige rol spelen bij een review. Wat was ook alweer ons plan en hoe doen we het nu eigenlijk in de praktijk?

Het canvas is ontwikkeld in samenwerking met en voor programmamanagers, hun opdrachtgevers, teams en stakeholders die de behoefte voelen een gezamenlijk en aantrekkelijk verhaal over hun programma neer te zetten. Inmiddels heeft het canvas zijn weg over de wereld gevonden.
Meer informatie. Een speciale site over het boek en de materialen is in opbouw.

Reageer op dit artikel