artikel

Hoe grote groeiers investeren

Strategie

Weersta de neiging om je investeringen gelijkmatig uit te smeren over al je businesses (de pindakaasbenadering). Zet grof in op waar kansen liggen.

Hoe grote groeiers investeren

Het lijkt een ongeschreven wet: hoe groter het bedrijf, hoe kleiner het gaat denken – ook over investeringen. Maar sommige concerns investeerden de afgelopen jaren op een manier die hun business straks vooruit gaat torpederen, blijkt uit onderzoek van Bain & Company-partner Chris Zook, auteur van onder meer The Founder’s Mentality (2016).

Buitensporige (10 X) investeringen in gamechanging capaciteiten

Amazon bijvoorbeeld ontdekte dat levering op dezelfde dag de inkomsten zou kunnen verveelvoudigen. Het zag ook dat startups als Instacart and WunWun focusten op onmiddellijke levering. Daarom investeerde Amazon grof in zijn eigen vloot, dronetechnologie enzovoort.

Investeren in next-generation leiders

Grote leiders investeren zeer veel tijd in het rekruteren, mentoren, promoveren en vasthouden van de beste mensen. Ze weten dat agressieve meritocratie duurzame groei mogelijk maakt. Waar mogelijk proberen zij zelfs entrepreneurskansen te creëren binnen hun onderneming, om hun meest getalenteerde mensen ervaring te bieden op het vlak van verantwoordelijkheid dragen en leiderschap.

Zware investeringen in next-generation businessmodellen en bijbehorende capaciteiten

Kijk naar wat CEO Sunny Verghese deed met agribusiness Olam. Verghese zag dat Olam’s aanvankelijke supplychain met vele tussenpersonen in allerlei landen onbetrouwbaar was, lekte, moeilijk te tracken was en gevoelig voor corruptie. Hij greep zijn kans en investeerde enorm in het creëren van een end-to-end supplychain, van boer tot eindgebruiker, waarover Olam de volledige controle heeft. Zo toverde hij het in 1989 bescheiden begonnen bedrijf om tot het huidige concern met 45 basisproducten, dat in 65 landen opereert, $ 13,6 miljard aan jaarlijkse inkomsten genereert en ruim $ 650 miljoen winst maakt.

Bron: Harvard Business Review, 30-6-2016

Door: Eduard Kerkman – Taallijn

Boekentip:

Reageer op dit artikel