artikel

De allesoverheersende cloud

Tools

Deze week kwam in het nieuws dat een Spaanse burger zijn ‘recht om vergeten te worden’ opeiste.

In de afgelopen dagen zijn er op ICT-gebied weer veel discussies gevoerd over privacy en werken in de cloud. Deze week kwam in het nieuws dat een Spaanse burger zijn ‘recht om vergeten te worden’ opeiste. In 1998 was zijn faillissement in de openbaarheid terecht gekomen en die publicaties waren ook terug te vinden op Google. Nu nog werd hij daarmee geconfronteerd. Van de meeste sporen die je achterlaat, ben je je niet bewust. Omdat je niet gewend bent dat zoekopdrachten, presentaties, maar ook publicaties waarin je genoemd wordt, ‘in de cloud’ terecht komen. En dat wordt met MS One Drive nog duidelijker.

Presentaties, gemaakt met Prezi, zijn terug te vinden door anderen, je zoekopdrachten met Google en Bing zijn terug te vinden. Al je bestanden die nu nog op Mijn Documenten staan, kunnen nu al gemakkelijk gesynchroniseerd worden met cloudbestanden en worden gedeeld met anderen. Zoals dat ‘vroeger’ ging met gedownloade muziek. Er onstaan heel nieuwe discussies over auteursrechten.

Google krijgt steeds meer vat op de toeristische industrie. Hotelketens worden opgenomen in Google Hotel Search en HotelFinder. Je tablet, laptop en dergelijke zenden continu informatie naar providers, websites, noem maar op. Locatiegegevens zijn heel interessant voor providers en websites. Als je een commerciële site bezoekt worden er door gemiddeld wel drie organsaties cookies die je surfgedrag bijhouden op je device geplaatst. Big Data over jou en je omgevingen gaan een eigen leven leiden.

Maar werken in de cloud biedt ook veel voordelen. Je kunt altijd en overal bij je programma’s. Met Quizlet, een webtool, beschreven in het boek ‘Efficiënt werken met gratis webtools’ kun je prachtige quizen, testen maken die je overal met je peergroups kunt doornemen door middel van één link. Na afloop van de gemaakte test, krijg je uitslagen. Je kunt ook in communities als Hall quizen maken, maar dan maakt het deel uit van een totaal. Soms wil je gewoon ‘minimal’.  (Een voorbeeld van een test, in dit geval een onderwijstestje, vind je op http://quizlet.com/42358775/test.)

Carolien Kok is docent Informatiekunde aan het Kennemer College Beverwijk en mediacoach. Ze publiceerde het boek ‘ Efficiënt werken met gratis webtools’. Meer informatie over haar: ga naar haar site.

Reageer op dit artikel