artikel

Werken in de Cloud in de cloud

Tools

Wat als je in ‘buitengebieden’ (bijv. in de Australische outback) vakantie viert? Of op zee of in de Alpen? Hoe krijg je dan bereik?

Een paar dagen geleden was er in een RTL-programma een nuttige tip voor goedkope wifi onderweg en tijdens vakanties. Natuurlijk kun je in veel treinen al gebruik maken van gratis wifi. In een groot aantal intercitytreinen bijvoorbeeld. Ook in de Thalys kun je in de eerste klas gratis van internet genieten. Connexxion heeft ook wifitoegang in bussen beloofd. Deze verbinding verlopen via 3G- en 4G-verbindingen. Maar wat doe je op een camping zonder Wifiverbinding?

Met behulp van een mifimodem/router kun je je eigen wifihotspot voor onderweg creëren. Je koopt onderweg een locale simkaart en verbind je tablet, laptop, enz. dan aan de router. Het is in korte tijd zeer populair geworden. Je kunt gebruik maken van een snelle breedbandverbinding. De apparaatjes kosten tussen de € 100 en 150,-. Het simkaartje zal niet zo veel kosten.

Wat zijn de alternatieven. Met behulp van veel mobielsoorten (zoals de Windows Phone) kun je op je notebook, bijvoorbeeld van Packard Bell een gedeelde internetverbinding tot stand brengen. Maar daar kun je maar op één device per keer gebruik van maken. Het blijft een kwestie van afwegen.

Tijdens meerdere dagen op een verlaten plek in de Schotse Hooglanden kunnen veel mobieltjes nu nog snel leeglopen. Maar er zijn al modellen die je kunt opladen met zonne-energie of zelfs met hout.

Maar wat als je in ‘buitengebieden’ (bijvoorbeeld in de Australische outback) vakantie viert? Of op zee of in de Alpen, boven in de cloud? Daar heb je geen bereik via 3G of 4G of UMTS of asdl. Dan kun je nog gebruik maken van internet via satellieten. Met een kleine schotel en een router kun je dan alsnog online gaan.

Hoe kun je als je eenmaal contact hebt, dan videovergaderen met iemand die geen skype, Facetime, Link-account heeft? Dat kan met Google Hangout of andere, nog eenvoudiger oplossingen in de cloud. Een aantal oplossingen heb ik opgenomen in mijn boek Efficiënt Werken met Gratis Webtools, waar je zelfs in verlaten streken wat aan hebt.

Carolien Kok is docent Informatiekunde aan het Kennemer College Beverwijk en mediacoach. Ze publiceerde het boek ‘Efficiënt werken met gratis webtools’Meer informatie over haar: ga naar haar site.

Reageer op dit artikel