artikel

Visuele meetings: visieontwikkeling bij Spotify

Tools

Als je visueel werkt, heb je betere ideeën, neem je betere beslissingen en ben je gemotiveerder om resultaten te behalen. Dat zegt consultant en auteur David Sibbet in zijn boek ‘Visuele meetings: Hoe graphics, post-its & idea-mapping het groepsproces kunnen transformeren’. 

Visuele meetings: visieontwikkeling bij Spotify

Visualisatie maakt de mens slimmer
David Sibbet maakt deel uit van een groep van managementdenkers – waaronder Alexander Osterwalder, Dan Roam en Dave Gray – die sterk visueel werken. Ook Sibbet werkt al decennia vanuit het gegeven dat je meetings productiever en inspirerender maakt en teams grensverleggender laat denken, als je ze samen laat tekenen.

In zijn boeken Visuele Meetings, Visual Teams en Visual Leaders geeft Sibbet een compleet en praktisch overzicht voor het gebruik van de nieuwste technieken voor visueel denken met groepen en teams. Handig voor teamleiders, managers, consultants, onderwijzers, coaches ene anderen die in groepsverband dingen tot stand willen brengen. Teams worden heel enthousiast als je ze met z’n allen laat tekenen, is Sibbet’s ervaring. Mensen zijn veel meer betrokken en dutten niet weg, wat doorgaans wel gebeurt na uren zendergerichte informatie via bijvoorbeeld een powerpointpresentatie.

Visuele meetings zijn dan ook vooral bedoeld om processen op gang te krijgen. Het vertrekpunt van een vraag is hetzelfde, maar met visuele meetings kom je op een andere plek aan dan met klassieke methoden, aldus Sibbet.

Voorbeeld: Visieontwikkeling bij Spotify
De oprichters Martin Lorentzon en Daniel Ek van muziekdienst Spotify tekenden hun visie aan de keukentafel. Ze tekenden op basis van het gedachtegoed van Sibbet niet alleen wat ze wilden zijn, maar vooral ook wat ze niet wilden zijn (namelijk het zoveelste sociale netwerk) om het onderscheid te kunnen maken. Zo ontstonden duidelijke keuzes als: ‘We willen geen sociaal netwerk zijn à la Facebook’ en ‘De klanten hoeven geen eigenaar te zijn van muziek’ (zie afbeelding).

Kijk ook op Businessmodelsinc.nl 

Meer lezen: Visuele meetings: Een beeld zegt meer dan 1000 woorden 

Reageer op dit artikel