artikel

Nederlandse bedrijven meest flexibel van Europa

Verandermanagement

Met meer sabbaticals, mogelijkheden om overuren in vrije dagen te laten uitbetalen en ouderschapsverlof zijn Nederlandse topwerkgevers het meest flexibel van heel Europa. Verder worden leiderschapsontwikkeling, performance management en verandermanagement steeds belangrijker. Dat blijkt uit het jaarlijkse Top Employers Nederland onderzoek van het CRF Institute onder 52 Nederlandse bedrijven.

Nederlandse topwerkgevers bieden werknemers meer flexibele werkregelingen dan hun Europese collega's. Zo bieden ze hun personeel gemiddeld genomen meer secundaire arbeidsvoorwaarden aan dan Europese collega's.

Reiskostenvergoeding
Een reiskostenvergoeding is hier met 92 procent heel gebruikelijk, terwijl in Europa gemiddeld maar 59 procent van de werknemers hiervoor in aanmerking komt. Ook het aanbod van religieuze of spirituele faciliteiten is fors hoger: 47 procent in Nederland ten opzichte van 17 procent in Europa.

Kinderopvang; sabbatical
Waar Nederlandse werkgevers minder in voorzien is ondersteuning voor werknemers met kinderen. Slechts 3 procent van de Nederlandse werknemers heeft recht op bovenwettelijke kinderopvang als secundaire voorwaarde, tegenover 36 procent van de Europese werknemers. Bij Nederlandse bedrijven is het veel vaker mogelijk om een sabbatical op te nemen, overuren in vrije dagen uit te laten keren, of een bovenwettelijk ouderschapsverlof op te nemen.

Leiderschapsontwikkeling
Voor het komend jaar is leiderschapsontwikkeling voor HR-afdelingen van topwerkgevers het belangrijkste aandachtspunt. Vorig jaar stond leiderschapsontwikkeling nog op de derde plaats in de lijst. Volgens het CRF Institute brengen bedrijven meer focus aan op het opleiden van talentvolle professionals tot toekomstige leidinggevenden. Daarmee proberen zij talent aan de organisatie te binden en klaar te stomen voor de top.

Verandermanagement
Tegelijkertijd zijn ook performance management en verandermanagement steeds belangrijker geworden. Een van de oorzaken daarvan is waarschijnlijk de aanhoudende crisis, aldus het instituut.

Bronnen: Het Nieuwe Werken en Werken 2.0., 8 maart 2013.

Leestips
Leiderschap in organisaties. Crisis in leiderschap – op zoek naar nieuwe wegen
Essenties van verandermanagement.

Reageer op dit artikel