artikel

Waarom we niet zonder structuur kunnen

Verandermanagement

Organisatiegrenzen vervagen maar de behoefte aan ordening en hiërarchie blijft. En ‘de typische Shell-man’ verdwijnt.

Traditioneel organiseren staat onder druk. Door digitalisering gaan de transactiekosten op de arbeidsmarkt steeds verder naar beneden. Het wordt steeds makkelijker om de mensen met de gewenste vaardigheden te vinden en het is niet langer per se noodzakelijk om deze mensen in dienst te nemen. Andere samenwerkingsverbanden (van zzp’er tot vrijwillige communities) worden steeds meer de norm. En ook vanuit sociaal perspectief verliezen organisaties hun functie. Waar mensen vroeger hun identiteit ontleenden aan de organisatie waarbij ze werkten (‘een typische Shell-man’), wordt deze identiteit nu ontleend aan sociale netwerken.
Beide perspectieven zorgen ervoor dat organisatiegrenzen vervagen. Dit betekent overigens niet dat er niet meer georganiseerd hoeft te worden. Dit komt onder andere door onze behoefte aan ordenen (dat houdt het overzichtelijk) en onze voorkeur voor hiërarchische verhoudingen (omdat we willen weten waarvoor we verantwoordelijk zijn / kunnen worden gehouden).
Lees het hele artikel van Mark Nijssen.

Reageer op dit artikel