artikel

Oefening ‘Werken met de kleuren’

Verandermanagement

Kern van het gebruik van de kleurentest is het triggeren van reflectie op het handelen van mensen, interactie met anderen tijdens een veranderproces. Hanna Boersema-Vermeer beschreef hiervoor een mooie oefening op de site Werken met Leren Veranderen.

De aanpak van de werkvorm en de varianten zijn erop gericht om deze reflectie te stimuleren. Door zelf een kleur te expliciteren en te horen hoe anderen naar deze kleur kijken wordt het meervoudig kijken vergroot. De werkvorm geeft handvatten voor de begeleider voor het gebruik van de kleurentest en geeft verschillende variaties van oefeningen die je op basis van de kleurentest kunt doen in het werken met groepen mensen.

De werkvorm start met een basisaanpak. Hierna staan vier vervolgstappen beschreven die je na deze basis kunt toepassen. Per vervolgstap staat beschreven welke specificaties vereist zijn om de vervolgstap uit te voeren.

Kleurentest en kleurenapp

De vijf kleuren zijn vijf zienswijzen over veranderen. De vijf zienswijzen hebben elk hun eigen karakteristieken en werkzame principes. Door erover te lezen merk je al dat sommige kleuren haaks staan op de voor jou zelf bekende manieren van denken over en handelen in veranderingen. De kleurentest, die ook werkt met een kleurenapp, is een vorm die je helpt om inzicht te krijgen in wat je denkt, dat je denkt dat je handelt in interactie met anderen.

De belangrijkste waarde van de kleurentest is het voeren van een reflectiegesprek over je eigen handelen in veranderprocessen, in interactie met anderen. Deze werkvorm geeft handvatten voor de begeleider voor het gebruik van de kleurentest en geeft verschillende variaties van oefeningen die je op basis van de kleurentest kunt doen in het werken met groepen mensen.

Tip: In het voorjaar van 2016 komt het werkboek uit dat hoort bij Leren Veranderen. Op de site Werken met Leren Veranderen staat veel van de inhoud van dit boek, maar het boek geeft meer: introducties, reflecties, prachtige cartoons en inzichtgevende infographics.

Reageer op dit artikel