artikel

Impact van exponentiële veranderingen

Verandermanagement

Lineair denken in een exponentiele wereld creëert continuïteitrisico’s.

Impact van exponentiële veranderingen

Er zijn voldoende mensen die beweren dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen met technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie en robotisering. Wij zien echter een exponentiële versnelling om ons heen, zowel qua wetenschappelijke doorbraken als praktische toepassingen.

Zelfrijdende auto’s, drones, 3D-printers, quantum computers, kunstmatige intelligentie, robots, bio-bobs, slimme medicijnen, big data en bijvoorbeeld block chain. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van toepassingen die volop in ontwikkeling zijn en onze wereld in rap tempo en voorgoed zullen veranderen.

Hoe gaan we daar als managers mee om? Hoe bereiden we onze organisaties voor op de exponentiele en disruptieve veranderingen van de nabije toekomst? Daar gaat het boek Management in Singularity over.

Over exponentiële veranderingen

Niet zo zeer over één specifieke technologische ontwikkeling, maar over de impact van exponentiële veranderingen. Ons denken over hoe we organisaties besturen en managen, zal op de kop moeten. Lineair denken in een exponentiele wereld zet ons immers snel op het verkeerde been!

Hoe organiseert en managet u de weg naar Singularity

Ergens in de komende drie decennia komen we op een punt dat één computer slimmer is dan de mens. Niet alleen slimmer dan u en ik, maar slimmer dan ons allemaal te samen.

Er komt een dag dat computers ons niet langer nodig hebben voor verdere kennisontwikkeling, maar zichzelf zullen updaten. Dat punt in de geschiedenis wordt Singularity (oftewel ‘singulariteit’) genoemd.

Sommigen beweren dat dit punt al rond 2035 bereikt zal worden. Management in Singularity gaat over ‘organiseren en managen’ op de weg daar heen. Over de kansen en bedreigingen.

Het boek neemt u mee langs enkele belangrijke exponentiële technologische ontwikkelingen en stelt vragen over hoe daar als management mee om te gaan. En langs deze weg introduceren de schrijvers, prof. dr. Tjeu Blommaert en drs. Stephan van den Broek RA RC een nieuw managementmodel als alternatief voor de bekende Deming Cirkel.

Hoe uw organisatie bewuster en stapsgewijs innovatiever te maken

Het boek Management in Singularity staat vol met voorbeelden, prikkelende vragen en praktische handreikingen over hoe uw organisatie bewuster en stapsgewijs innovatiever te maken. Begin eens met de vraag: heb ik een goed beeld van de relevante veelbelovende technologische ontwikkelingen die mijn organisatie en industrie de komende jaren zal veranderen?

Reageer op dit artikel