artikel

Patiënt als motor van zorgvernieuwing

Zorgmanagement

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft de twaalf genomineerde praktijkvoorbeelden bekendgemaakt van goede zorg in ziekenh

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) heeft de twaalf genomineerde praktijkvoorbeelden bekendgemaakt van goede zorg in ziekenhuizen. Hierbij gaat het om vernieuwingen waarvan patiënten aantoonbaar voordeel hebben en die ook een voorbeeld zijn voor andere ziekenhuizen. Uit vijftig goede praktijkvoorbeelden werden er twaalf gekozen die verspreid zijn over het hele land en bestemd zijn voor patiënten met uiteenlopende aandoeningen. Doel van dit NPCF-project is om de patiënt als drijvende kracht in te zetten om goede voorbeelden van zorg beter verspreid te krijgen in de ziekenhuizen. Alle genomineerde praktijken werden bezocht door NPCF-medewerkers. Tijdens de werkbezoeken werden interviews gehouden met professionals en patiënten. Elke genomineerde praktijk wordt eind dit jaar voorgelegd aan een vakjury die haar oordeel begin 2006 zal uitspreken. Dit jaar wil de NPCF ook aandacht besteden aan goede voorbeelden van eerstelijnszorg en telemedicine (zorg op afstand met behulp van ICT). Patiëntenorganisaties en zorgverleners kunnen goede voorbeelden aangeven bij de NPCF. Zie ook: www.ahrq.com, www.jcaho.org en www.nivel.nl.

Reageer op dit artikel