artikel

Verpleeghuiszorg op de goede weg

Zorgmanagement

ONDERZOEK – Bewoners van de 149 instellingen voor verpleeghuiszorg die in het inspectieonderzoek van 2006 het slechtst scoorden, kunnen – vergeleken met voorgaande jaren – vaker rekenen op verantwoorde zorg. Dat blijkt uit het IGZ-rapport Verpleeghuiszorg op de goede weg van mei 2008.

Het rapport is een vervolg op het onderzoek dat de inspectie in 2005 en 2006 deed bij alle 640 instellingen voor verpleeghuiszorg. Toen signaleerde de inspectie een lichte verbetering in de kwaliteit van verpleeghuiszorg en concludeerde dat een kwaliteitsslag gaande was. Uit dit vervolgrapport blijkt dat de 149 achterblijvers van toen nu ook de goede kant op gaan al gaat het op onderdelen te langzaam. Bijvoorbeeld de instellingen moeten beter luisteren naar de zorgvraag van de cliënt. De hulp bij het eten en drinken en het toezicht op dementerende ouderen is verbeterd, maar nog niet bij alle instellingen gegarandeerd. Ook het systematisch bewaken van een verantwoord zorgniveau vordert gestaag, maar te langzaam.
Bij het rapport is een overzicht van de betrokken instellingen gevoegd.

Reageer op dit artikel