De 29-jarige David Berry uit de Amerikaanse staat Missouri doodde illegaal honderden herten. Het vlees liet hij liggen maar de kop nam hij mee als trofee. De rechter bedacht een orginele straf voor de jonge stroper: in de gevangenis moet hij maandelijks naar de Disney klassieker Bambi kijken. Hij zal zich moeten inleven in het verhaal van het kleine hertje dat zijn moeder verliest.

Iets vergelijkbaars beoogde de expeditie die 66 topmanagers in het voorjaar van 2017 vrijwillig ondernemen. Nog voordat iemand van een klimaatmars had gehoord, zeilt dit gezelschap naar Spitsbergen. Het idee is dat men zelf de gevolgen van de klimaatverandering ziet. Relatietherapie voor topmanagers.
Maritieme setting
De filosofie achter Bambi en Spitsbergen is dat de aanstichter geraakt wordt door het leed dat hij aanricht en daardoor zijn gedrag bijstelt. Daar komt in het laatste geval bij dat de 66 bestuurders niet alleen het smeltende poolijs maar ook elkaar onder ogen komen. De meerwaarde ligt in het ‘schoolreisprincipe’, meent initiatiefneemster Bernice Notenboom. Aan boord worden brainstormsessies gehouden en moeten nieuwe samenwerkingsvormen ontspruiten. De maritieme setting draagt daaraan bij. Het roer moet om en aan boord is er geen plek om je te verschuilen.
Volgens historicus Herman Pleij komt de informele omgang die al sinds de Gouden Eeuw de Nederlandse cultuur kenmerkt, hieruit voort. In onze zeevarende natie verblijft een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking lange tijd op zee. Dit bevordert de groepsgevoelens waarbij de bestaande grenzen tussen hoog en laag vervagen. Nederlanders zijn wars van hiërarchie en spreken elkaar graag aan met je en jou. We zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje en als we vergaan dan doen we dat met man en muis.
Teamgevoel in de kleine ruimte
Breng mensen samen in een kleine ruimte en er ontstaat als vanzelf een teamgevoel. Een sociale techniek zo oud als de mensheid. Luisteren werkt ook. Of althans: de suggestie dat je luistert. Als je elkaar maar onder ogen komt. En gewoon als medemens een Hollandse boterham eet. Dat deden Mark Rutte en Carola Schouten tijdens een ontbijtsessie met boze boeren. Polderen. Ik weet niet of ze er ook een film bij draaiden. Misschien stond De Nieuwe Wildernis op het menu. En dan verplicht kijken.
Door: Sjaak Vane
Sjaak Vane is filosoof, spreker en WorkLife coach. Hij blogt over werk en relaties en werkt aan een boek over de filosofie achter nieuwe werkrelaties. Lees meer over relaties op een van zijn weblogs.
Geef een reactie