• Nieuwsbrieven
  • MI Academy
  • Docentexemplaar
  • Boeken
  • Webshop
  • Contact
  • Over ons

Management Impact

Inspireert, verbindt en brengt verder

  • Home
  • Innovatie
  • Kwaliteit
  • Leiderschap
  • Organisatie
  • Strategie
  • Verandermanagement
  • Zorgmanagement
  • Artikel8 apr 2020

    Strategie = Executie: In (hyper-)crisissituaties meer dan ooit

    Strategie

    Strategie-executie, getriggerd door de coronacrisis, is op dit moment hyper-strategie-executie. In de letterlijke zin van het woord. Organisaties, groot en klein, moeten nuchter en tijdig de goede dingen doen om de continuïteit veilig te stellen, wat er ook voor nodig is[i].

    Ik ben diep onder de indruk van de snelheid, energie en creativiteit waarmee dat gebeurt. Los van alle pittige en zelfs draconische maatregelen die wij begrijpelijkerwijs zien en gaan zien. Wij allen hopen dat straks de ellende weer verdwijnt, maar dat de innovatiekracht blijft. Maar vooralsnog is het voor veel sectoren een extreme crisis, ‘hors categorie’.

    Iedereen die iets schrijft tijdens de coronacrisis moet zich nuchter afvragen wat zijn tekst toevoegt in de zee aan meningen en feiten. Van verschillende kanten krijg ik vragen en opmerkingen over strategie-executie. Nu geldt meer dan ooit: Strategie = Executie. Daarom deel ik een tien principes en een aantal voorbeelden, best practices van hyperexecutiekracht zoals die de afgelopen weken (een week is een maand in deze bizarre tijd) subiet en knap zijn toegepast. Door u en uw mensen en organisaties. In de (semi-)publieke en private sector. De oogst is gerubriceerd naar de elementen van Strategie = Executie die van toepassing zijn.

     

    1.     Tijdloos nummer 1 in elke crisis, ook deze: manage cash en breng kosten omlaag.

    Strategie-executie, getriggerd door de coronacrisis, is op dit moment hyper-strategie-executie. In de letterlijke zin van het woord. Organisaties, groot en klein, moeten nuchter en tijdig de goede dingen doen om de continuïteit veilig te stellen, wat er ook voor nodig is[i][ii].

    Ik ben diep onder de indruk van de snelheid, energie en creativiteit waarmee dat gebeurt. Los van alle pittige en zelfs draconische maatregelen die wij begrijpelijkerwijs zien en gaan zien. Wij allen hopen dat straks de ellende weer verdwijnt, maar dat de innovatiekracht blijft. Maar vooralsnog is het voor veel sectoren een extreme crisis, ‘hors categorie’.

    2.  Herdefinieer crisismanagement (buitencategorie)

    1. Vorige week sprak ik diverse opdrachtgevers in de private en de publieke sector. Sommige organisaties zien als gevolg van de coronacrisis in twee weken 70% -100% van hun omzet afkalven in de meeste divisies en businessunits. Dan red je het niet met ‘regulier contingency- & crisismanagement’, voor zover crisismanagement ooit al regulier is. En ‘uitzitten’ is geen optie.
    2. Een bestuurder die ik sprak, schrok zich een hoedje toen hij merkte dat zijn medebestuurders droogjes het crisisplan van de crisis van 2008 (ook geen kleintje) weer wilden gaan klaarzetten de komende weken. Deze crisis is mogelijk veel heftiger dan die van 2008. Zeker weten doet niemand het maar er geldt: hope for the best, plan for the worst. Een buitencategorie crisis vraagt om een buitencategorie behandeling.
    3. Run en change moeten nu in één hand zijn. Het onderscheid blijft ook nu relevant, want de winkel (run) moet wel openblijven terwijl ze stante pede aangepast moet worden (change). Maar de prioriteiten voor changing the business moeten wel radicaal aangepast worden: gericht op noodzakelijke innovatie en kostenbeheersing.

    3. Stante pede crisis executiecoalities (CEC)

    1. Voor de kritische doelen van crisismanagement wil je krachtige coalities samenstellen, met mensen die allemaal met de poten in de modder staan, met skin-in-the-game. De samenstelling van de executiecoalities snijden dwars door de staande structuur heen en gaan over het hele ecosysteem.

    4. Common sense in plaats van sense-of-urgency of -excitement

    1. Nut en noodzaak zijn even één. Benut dat.
    2. Alles is bespreekbaar, zelfs het loonaanbod voor 2020 terughalen. Maar ook het dividend beperken en vertragen.
    3. Eén klant zei tegen me: de honeymoon van de crisis is over, we hebben geen tijd om erin te zwelgen. Organisaties die hard getroffen worden hadden een week om door alle fasen van rouw heen te gaan.[i]

    5. Besturing en besluitvorming = executie, geen debat

    1. Ken je positie, de scenario’s en je opties. Onzekerheid en onbekendheid regeren. Face it. Rutte zei: ’’Met 50% van de informatie moet je 100% van de besluiten nemen.’ Mooier kan je het niet zeggen.
    2. Wat zijn de feiten? Hoe ziet de best mogelijke conservatieve en reële prognose eruit? Sta geen giftige luchtballon toe in de prognoses en de pijplijn. Opportunisme is nu onethisch. Stel een prognose op van omzet, kosten, marge en liquiditeit. Wat zijn de overheidsmaatregelen die Wopke Hoekstra heeft aangekondigd? Hebben we ze al aangevraagd en wanneer hebben ze welke invloed op liquiditeit, structureel en/of eenmalig? Wat kunnen we zelf doen aan kostenbeheersing en liquiditeitsmaatregelen? Doe dit per trap en met spoed. Wat is de deadline?
    3. Besluitvorming = executie. Er is geen tijd of reden om debatten te voeren. Als leiders staan we voor executie opgesteld. Dat is altijd zo, maar nu is het opeens evident.
    4. Een week lijkt wel een half jaar. Zorg daarom voor een wekelijkse draaischijf en sortering van categorieën, in ‘bakjes’. Bakje 1 staat voor bloedspoed: evident direct doen. Bakje 2 staat voor spoed: direct uitzoeken en meteen daarna besluiten en doen. Bakje 3 staat voor uitzoeken en klaarmaken voor besluiten ter overheveling naar Bakje 1 of 2. Bakje 4 bevat de zaken die paraat staan voor de longlist voor bakje 1, 2 of 3.
    5. Kijk over de bal heen. Neem de korte termijn-besluiten met een zo goed mogelijk beeld van hoe ze bijdragen aan de lange termijn-strategie en de innovatie. Op voorwaarde dat het niet tot verlamming leidt.

    6. Innovatie met zevenmijlslaarzen en januskoppen in 24 uur

    1. Opeens moeten alle processen digitaal, in uren en dagen. Dat krijg je niet voor elkaar met de staande organisatie en overleginfrastructuur. Richt ad hoc en subiet een team in (Januskop) dat mandaat heeft. Binnen 24 uur.
    2. Alles moet digitaal, tenzij. Een internationale change- en programmamanager gaf aan dat ze überhaupt gewend is alle executieprocessen op afstand en digitaal te doen. Ook kick-off’s met nieuwe mensen. Binnen Turner werken we al lang aan e-change (zie: nu ). Momenteel wordt het aantal e-change processen verdubbeld.
    3. De succesfactor hier is het radicaal omdraaien van het paradigma, alles digitaal tenzij. Alleen dan haken alle mensen aan die deze manier van werken nog niet gewend waren (niet lineair een beetje, niet vleesch noch visch).

    7. Executie in blokken van 72 uur

    1. Moderne strategie-executie werkt met blokken, in golven van zes tot acht weken. Dat moeten nu blokken van 72 uur worden. Besteed hier 80% van de tijd aan. Niet aan metabeschouwingen over de crisisaanpak.

    8. Verantwoordelijke vrijheid

    1. Het is ongelooflijk wat er loskomt, zeggen de meeste bestuurders die ik sprak. Ze zijn net als ik diep onder de indruk van de veerkracht van mensen en organisaties.
    2. Tegelijkertijd tekenden we op: ’Hoogopgeleide professionals, zeker de Nederlandse, vinden alle interventies nodig, maar niet voor zichzelf.’ Spreek elkaar erop aan.

    9. Crisisleiderschap? Te veel applaus is een veeg teken

    1. Met mooi weer kan (en wil) iedereen zeilen. Pas leiderschap aan. De opdracht in te grijpen is even simpel als moeilijk: het is per definitie beter te veel te vroeg doen dan te weinig te laat. Dat geldt zowel voor de kansen op het gebied van omzet en innovatie als voor bedreigingen op het gebied van kosten en liquiditeit.
    2. Wees rolvast als leiders, doe niet alles met iedereen. En schiet niet door: schakel vaak en vrijmoedig met elkaar.
    3. Laat je niet in slaap sussen door de zogenaamde kalme leiders. De eerste fout bij elke en zeker bij deze crisis is zogenaamd kalm blijven en te lang wachten (tot handelingsruimte weg is).[i] In alle crisissen die ik heb meegemaakt is dat de fout die het grootste gevaar met zich meebracht.
    4. Laat je niet wegzetten als paniekerig. Paniek is überhaupt een veel misbruikte term. Vaak wordt dit woord gebruikt voor een beslissing die op tijd is genomen, niet omdat de bestuurder iets zeker weet, maar omdat hij of zij op basis van de scenario’s een voldoende veilige positie inneemt voor de continuïteit van de organisatie. Het draait om: deliberate calm en bounded optimism.[i]
    5. De moeder aller prioriteiten: bij ontslagen draait alles om empathie. Met koel hoofd en warm hart.
    6. Ethiek staat op één. Medewerkers vinden je zo betrouwbaar als je gedrag in een crisis. Dat betekent niet dat ze je interventies leuk hoeven te vinden, dat is iets heel anders.
    7. Simpele communicatie. Moet altijd al. Nu helemaal. Op de essenties wil je dat er maar één film is.
    8. Kap gereutel af, basta! Alle ouderwetse ‘veranderkundige theekransjes en geweeklaag’ over nog meer bottom-up inspraak behoren sinds één week tot het verleden en zijn nu voor eeuwig gedegradeerd tot geleuter. Een positieve bijvangst van de crisis: waren open werkplekken zo ongeveer in elk onderzoek al ten grave gedragen, nu zeker. Kan eindelijk dat productiviteitslek van 10 à 20% ook gedicht worden.

    10. Het wiel uitvinden ‘on the go’? Nu even niet!

    1.  Ik begon deze serie van tien met de tijdloze nummer 1 van crisismanagement. Er zijn er meer. De basics van crisismanagement blijven belangrijk.Het wiel wil je niet opnieuw uitvinden in deze crisis. Zet er maar iemand op voor 72 uur. Bronnen genoeg. Ook actuele, zie de eindnoot. [i]

    Een verzoek. Ik zou graag jouw voorbeelden ontvangen. Nu meer dan ooit wil ik verzamelen, verdelen en toepassen wat werkt. Hoe specifieker hoe beter. Hieronder enkele voorbeelden. Met dank aan onze opdrachtgevers en de Turner professionals.

    Tenslotte. Het is een rare tijd. Mijn zoon Nathan vertelde me over een gesprek tussen een leraar en een klasgenoot. Leraar: ‘’je bent te laat, ga maar een digitaal briefje halen’’. Klasgenoot: ‘’ik kon het lokaal niet vinden’’. Humor is een serieuze zaak. Ik ben blij dat er op social media ook veel grappen en grollen gedeeld worden. Let goed op jezelf en op elkaar.

    Door: Jacques Pijl

    Hoe kunnen organisaties strategie-executie tot nr.1 prioriteit verheffen? En sneller verbeteren, vernieuwen én innoveren? Dat lees je in het boek Strategie = Executie. Dit boek is gebaseerd op het onderzoek dat Turner drie jaar geleden startte naar de succesfactoren van strategie-executie en innovatie. We interviewden 60 bestuurders en professionals en analyseerden meer dan 75 cases, 300 relevante boeken en artikelen. Bekijk de mogelijkheden van de meest gevraagde interventies op basis van Strategie = Executie.

    Laatste update: 08 apr 2020

    Reageren op dit artikel

    Gerelateerde tags

    crisismanagement Jacques Pijl Strategie strategisch management trending

    Verder lezen

    18 jan 2021Businessmodellen
    Business Model Monday: van lineair naar circulair
    13 jan 2021Strategie
    Complexiteit: wat is het én wat kan je er mee?
    12 jan 2021Strategie
    Creatie van vele stakeholders
    11 jan 2021Businessmodellen
    Business Model Monday: Van incrementeel naar exponentieel
    6 jan 2021Kwaliteitsmanagement
    Sustainable Value-based Management: Waarderealisatie zit niet in de strategie maar in de executie!
    5 jan 2021Strategie
    Strategische sturing bij portfoliomanagement

    Geef een reactie Antwoord annuleren

    Lees voordat u gaat spelen de spelregels

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Blogs strategie

    Met Brad Pitt aan de Zeeuwse kust12 okt 2020
    Is risicomanagement niet integer?26 aug 2020
    Vrijheid eist risico’s1 mei 2020
    Is corona het kantelpunt naar een nieuw sociaal stelsel?10 apr 2020
    Fuck geluk, ga gewoon aan het werk!25 feb 2020
  • Reflectief en krachtig veranderen in het NU

  • Boeken strategie

    Financieel Memo 2020
    The 10x Growth Machine (Engels)
    Marketing Design met Customer Journey Mapping
    Dit is NU marketing
    Ongekend talent - Eindelijk iedereen werk
    Onweerstaanbaarheidstheorie
  • Recente reacties

    • Cor Lubach op Complexiteit: wat is het én wat kan je er mee?
    • Harm op Zelfsturing: kaders zijn absolute voorwaarde
    • tarsi windey op ‘Het streven naar geluk kan en mag onze taak niet zijn’ – Longread
    • De sociale textuur van Schouwen-Duiveland – Ria Geluk (75) blijft breien – Ithaca op Annemieke Roobeek: ‘Vergroot innovatiekracht in een ecosysteem’
    • Rindert Slagter op DISC en MBTI zijn bagger, op één ding na
  • Nieuwsbrief

    Niets meer missen van Management Impact? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.
    • *
  • Gratis downloads strategie

    Whitepaper Risicoleiderschap: een begin
    Whitepaper: Business Modellen voor Teams
    Risico is geen probleemWhitepaper: Risico is geen probleem
  • Management Impact

    • Over ons
    • Contact
    • Nieuwsbrieven
    • Linkedin
    • Webshop
    • Events
    • Algemene voorwaarden
    • Privacy en Cookie

    Thema’s

    • Verandermanagement
    • Leiderschap
    • Innovatie
    • Project & Proces
    • Kwaliteit
    • Zorgmanagement
    • Strategie
    • Persoonlijke groei

    Categorie

    • Video’s
    • Blogs
    • Podcasts
    • Whitepapers
    • Congressen
    • Boeken

    Verder

    • Leren Veranderen
    • Veranderen als samenspel
    • Coachlink
    • Boekensites
    • M&O
    • Sigma
    • Boom
    vakmedianet

    Copyright: Boom uitgevers Amsterdam BV
    Op gebruik van deze site zijn onze Algemene voorwaarden Privacy policy en Cookie reglement van toepassing