artikel

Business Model Generatie door de 10.000-grens

Businessmodellen

De Nederlandse vertaling van het boek Business Model Generation, dat vorig jaar verscheen, is door de grens van 10.000 verkochte exemplaren geschoten. In totaal zijn er wereldwijd inmiddels 100.000 exemplaren van het werk van Alexander Osterwalder en Yves Pigneur verkocht.

Business Model Generatie door de 10.000-grens

Volgens Patrick van der Pijl, initiatiefnemer en producent van het werk dat op een totaal nieuwe manier met het ontwikkelen van businessmodellen omgaat, zijn de verkoopcijfers ver boven de verwachtingen. "Toen we hiermee begonnen, maakten we een voorzichtige schatting dat we 25.000 boeken zouden verkopen."

Toen Van der Pijl samen met Osterwalder en Pigneur besloot de businessmodeltheorie van Osterwalder in een boek te gieten, kozen ze voor een uitzonderlijke aanpak en een uitzonderlijk ontwerp. "Je moet opvallen in een markt waarin jaarlijks duizenden managementboeken verschijnen. We wilden een uniek boek met een uniek design, in feite een businessmodel-kookboek. En het moest zelf ook volgens een uniek business model gemaakt worden," zegt Van der Pijl. Het project kwam tot stand via de inbreng van zo'n 470 co-creators.

Ontmoeten
"Dat het z'n vlucht zou nemen hadden we nooit gedacht, maar het is natuurlijk prachtig", aldus Van der Pijl. "Het is te gek als je je self-published boek nu overal op de luchthavens en bij Amazon ziet liggen. Maar het mooiste van ons project is eigenlijk als je al je lezers en modelgebruikers persoonlijk mag ontmoeten." Dat laatste gebeurt tijdens de talloze bijeenkomsten die rond het project worden opgezet.

Het succesverhaal van Business Model Generation lijkt overigens nog lang niet ten einde. De Nederlandse vertaling die vorig jaar bij Kluwer verscheen was de eerste, maar er wordt inmiddels hard gewerkt aan een wereldwijde verspreiding. Als eerste staat een Spaanse vertaling op stapel, die wordt gevolgd door vertalingen in onder meer het Duits, Zweeds, Portugees, twee Chinese talen, Thais, Japans, Roemeens en Russisch.

Boek Business Model Generatie

Lees ook: Alexander Osterwalder over Business Model Generation

Reageer op dit artikel