artikel

Een pallet leasen? Waarom niet?

Businessmodellen

Ook lang bestaande bedrijven kunnen best innoveren. Neem Pooling Partners, dat in leasing een heel nieuw businessmodel vond.

Pooling Partners produceert en repareert meer dan 20 miljoen pallets per jaar, heeft 17 dochterondernemingen die opereren in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk, telt zo’n 800 medewerkers bij een jaaromzet van circa 300 miljoen euro. En het einde van de expansie is nog lang niet in zicht. ‘O, we kunnen nog wel even doorgroeien hoor’, zegt ceo Ingrid Faber.

Logisch retoursysteeem

De groei heeft veel te maken met het zogeheten poolen (een vorm van leasen) van pallets. Tweederde van de omzet komt inmiddels uit de poolingtak. Het bedrijf begon ermee in 1997. ‘De vraag hiernaar,’ zegt Faber, ‘kwam eigenlijk uit de markt zelf. We zijn begonnen in de chemische industrie waar pallets in de jaren negentig steeds verder gestandaardiseerd werden en teruggebracht zijn tot vier types.Dat maakte een retoursysteem logisch en wij zijn daarin gesprongen. Als een pallet aankomt is het tenslotte ook handig hem op te halen en ter plekke opnieuw te gebruiken. Dat is een hele efficiënte manier om de pallet te gebruiken. Vanaf 1998 zijn we ook begonnen met het verhuren van de standaard pallets die in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt worden.’

Lees het hele artikel van Lilian Polderman op MT.nl.

Tip: In het nieuwste boek van Marga Hoek, ‘Zakendoen in de Nieuwe Economie – Internationale Editie’, zijn in het ‘venster’ Innovatie de verhalen van de internationale koploperbedrijven opgenomen die het lef hadden het roer om te gooien. Dit hoofdstuk is als whitepaper gratis te downloaden!

Reageer op dit artikel