artikel

ISO-richtlijnen belangrijk voor wereldeconomie

Geen categorie

ISO, de internationale organisatie voor normalisatie, laat elk jaar het onderzoek ‘The ISO Survey of Certifications’ doen. De veertiende editie had

ISO, de internationale organisatie voor normalisatie, laat elk jaar het onderzoek ‘The ISO Survey of Certifications‘ doen. De veertiende editie had als meetpunt 31 december 2004. In 154 landen zijn ruim 670.000 certificaten toegekend. Het aantal ISO 14001-certificaten is ten opzichte van het jaar daarvoor met 37 procent gegroeid, de grootste groei in de geschiedenis van deze milieu-norm. Dit geeft aan dat milieumanagementsystemen aan hun wereldwijde opmars zijn begonnen.

Ook komt naar voren dat de dienstensector veruit de grootste gebruiker is van ISO 9001 en ISO 14001. Volgens Alan Bryden, secretaris-generaal van ISO, betekenen de onderzoeksresultaten dat ISO 9001 voorziet in een breed inzetbaar pakket van eisen aan kwaliteitsmanagementsystemen voor een groot aantal zeer uiteenlopende sectoren. Hij meent ook dat ISO 9001 en ISO 14001 goed zijn ingebed in de wereldeconomie. Het onderzoek -met resultaten per branche- is verkrijgbaar bij de NEN, tel: 015-2 690 391. Een samenvatting van het rapport met de belangrijkste conclusies is gratis te verkrijgen op www.iso.org.

Reageer op dit artikel