artikel

Overheid niet slagvaardig genoeg

Geen categorie

De publieke sector is onvoldoende slagvaardig om goed met de snel veranderende maatschappij en toenemende eisen van burgers om te gaan. Dat stellen ma

De publieke sector is onvoldoende slagvaardig om goed met de snel veranderende maatschappij en toenemende eisen van burgers om te gaan. Dat stellen managers uit die sector in een onderzoek van de RSM Erasmus Universiteit. De grootste remmende factoren voor een slagvaardige overheid zijn problemen met samenwerken, de huidige functionele structuren, de wijze van kennismanagement en de druk van de media.
De slagvaardigheid zou vooral kunnen worden bevorderd door betere vaardigheden en motivatie van medewerkers. Ook partnerships met de private sector en leiderschap van het topmanagement kunnen zorgen voor een grotere slagvaardigheid. Onvoldoende regie vindt zijn oorzaak in de manier van besluitvorming (het poldermodel), de beloningsstructuur en de structuur van afdelingen en organisaties. Zie ook: www.peg.org.uk en www.ashinstitute.harvard.edu.

Reageer op dit artikel