artikel

Slechte arbeidsomstandigheden aan onderkant arbeidsmarkt

Geen categorie

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) heeft het ‘Signaleringsrapport Beroepsziekten 2006’ gepubliceerd. Hierin staat dat er sprake is van een enorme onderregistratie in het melden van beroepsziekten.

Zo’n 25.000 beroepsziekten zouden niet worden gemeld. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt komen ernstige gevallen van beroepsziekten voor door slechte arbeidsomstandigheden. Meldingen van beroepsslechthorendheid en longaandoeningen stijgen.

Het NCvB vindt het arbospreekuur belangrijk als bron voor opsporing, maar dit verdwijnt per 1 januari 2007 uit de Arbowet. In de wet komt hiervoor een alternatief: in de RI&E moet een laagdrempelige toegang tot bedrijfsarts en arbodeskundigen worden geregeld.

Zie ook: www.beroepsziekten.nl.

Reageer op dit artikel