artikel

De baas mijden en (te) veel drinken op de kerstborrel

Geen categorie

Een grote meerderheid van de Nederlanders mijdt de baas tijdens de jaarlijkse kerstborrel op het werk. En meer dan driekwart van de werknemers drinkt te veel tijdens het samenzijn onder de kerstboom. Dat zijn twee uitkomsten van peilingen die NationaleVacaturebank.nl hield.

Uit de eerste peiling bleek dat 77 procent van de werknemers te veel drinkt tijdens de kerstborrel. Collega’s zijn niet altijd blij met dit gedrag, zo blijkt ook uit de antwoorden. 44 procent ergert zich aan dronken collega’s terwijl 32 procent het wel grappig vindt.

Florence Schmit, uitgever van NationaleVacaturebank.nl: “De crisis heeft weinig verandering gebracht in de manier waarop de kerstborrel wordt gevierd. Drie jaar geleden, ruim voor de crisis, hebben we hetzelfde onderzoek gehouden. Werknemers drinken nog steeds veel op de kerstborrel van het werk en een groot deel van de collega’s blijft zich hieraan ergeren.”

Meer dan de helft van de werknemers heeft dit jaar gewoon een kerstborrel. “Opvallend is dat, ondanks dat de meerderheid van de werknemers wel een borrel heeft, toch nog bijna een kwart dit jaar er geen heeft. Het is zonde omdat dit een uitgelezen moment is om op een positieve en informele manier als collega’s onder elkaar te zijn”, aldus Schmit. Bijna één derde van de werknemers heeft overigens, ongeacht de crisis, nooit een borrel.

In vergelijking met drie jaar geleden zijn werknemers kieskeuriger geworden in het wel of niet naar de kerstborrel gaan. Drie jaar geleden liet een kleine 12 procent de aanwezigheid op de kerstborrel afhangen van welke collega’s gingen. Inmiddels is dit aantal gestegen naar 15 procent.

Directe collega's
Uit een tweede peiling van de NationaleVacaturebank.nl blijkt dat Nederlanders tijdens de kerstborrel het liefst praten met directe collega’s. De baas staat vaak alleen: slechts 9% grijpt de kerstborrel aan om met de directie te kletsen. 62 procent praat het liefst met zijn of haar directe collega’s en slechts 28 procent durft het aan om met collega’s van andere afdelingen te praten.

"De meeste collega’s zien en spreken elkaar iedere dag, dus de kerstborrel is een mooie gelegenheid om mensen van andere afdelingen eens te spreken. Toch kiezen de meeste mensen voor het vertrouwde en blijft men liever bij de directe collega’s", zegt Mark Borgman van NationaleVacaturebank. "De directeur die de kerstborrel aangrijpt om bij te kletsen met zijn of haar werknemers, komt bedrogen uit. Borgman: "Maar weinig werknemers praten tijdens de borrel met de baas. Misschien zijn ze bang dat collega’s vinden dat ze slijmen of om met een borrel teveel op rare dingen tegen de directeur te zeggen."

De belangrijkste gespreksonderwerpen tijdens de kerstborrel volgens de peiling:
1. Privéonderwerpen (35 procent)
2. Het werk zelf (27 procent)
3. De laatste roddels over collega’s (24 procent)
4. De bedrijfsresultaten (12 procent)

Reageer op dit artikel