artikel

Werkgevers: flexibel werk via wet regelen is onnodig

Geen categorie

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het niet nodig om het recht op flexibel werken, thuis werken en wisselende werktijden in de wet op te nemen. Dat soort regelingen Het maken van afspraken over dit soort zaken is volgens de werkgeverskoepels geen taak voor de overheid, zeggen de organisaties. Ze reageren daarmee op de initiatiefwet Flexibel Werken die is ingediend door CDA en Groen Links.

Volgens de werkgevers heeft een groot deel van de werknemers al invloed op begin- en eindtijden. Ze wijzen op afspraken daaromtrent die in inmiddels in 60 procent van de cao’s zijn opgenomen en op 40 procent van de werkroosters voorkomen. Eén op de vier cao’s kent een regeling voor thuiswerken en ook het zelfroosteren raakt steeds meer in trek, zeggen de werkgeversorganisaties.

In haar reactie geeft VNO-NCW aan dat wetgeving maatwerk op het gebied van flexibel werken in de weg staat. Afspraken over arbeidstijden moeten altijd worden gemaakt op het niveau van de individuele organisatie, zegt de werkgeversorganisatie. 'Daarbij moeten de belangen van de werkgever (flexibiliteits- en inzetbaarheidsbehoefte) en werknemer (afstemming werk-prive c.q. arbeid-zorg) worden afgewogen'. Dat gaat volgens de VNO-NCW momenteel naar onderlinge tevredenheid.

Reageer op dit artikel