artikel

Optimisme CEO terug, maar zorgen om gebrek aan talent

Geen categorie

Het vertrouwen van CEO’s wereldwijd is twee jaar na het dieptepunt van de economische crisis, weer op het niveau van voor die crisis. Dat blijkt uit de tijdens het World Economic Forum in Davos gepresenteerde 14e CEO Survey van PricewaterhouseCoopers ( PwC), het jaarlijkse wereldwijde onderzoek onder topbestuurders.

De survey laat zien dat 48 procent van de respondenten zeer veel vertrouwen heeft dat hun bedrijf de komende twaalf maanden groei zal laten zien. Vorig jaar lag dit percentage beduidend lager met 31. Het vertrouwen van Nederlandse CEO’s blijft daarentegen behoorlijk achter met 33 procent.
 
Dit achterblijvende vertrouwen ziet PwC overal in West-Europa, met uitzondering van Duitsland. Daar geeft 80 procent van alle CEO’s aan zeer veel vertrouwen te hebben in toekomstige groei. Een enorme toename na de 20 procent vorig jaar.

CEO’s zien China nog steeds als belangrijkste groeimarkt (39%). Gevolgd door de Verenigde Staten (21%), Brazilië (19%), India (18%) en Duitsland (12%). In ons land staan China en Duitsland op plaats één met 40 procent, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (27%) en India (17%). Plaats vier en vijf worden gedeeld door de VS en Brazilië, met allebei 13 procent.

Respondenten verwachten niet alleen economische groei in opkomende landen. Volgens meer dan de helft van de internationale CEO’s zullen de nieuwe topmerken het komende decennium uit opkomende markten komen. De Nederlandse deelnemers aan het onderzoek zijn op dit vlak wat voorzichtiger. Slechts eenderde verwacht dat deze ontwikkeling zich voordoet.

Talent
Uit de survey blijkt verder dat een meerderheid van de Nederlandse topmensen het gebrek aan talent, kennis en kunde momenteel ziet als grootste bedreiging om groei te realiseren. Ongeveer 61 procent van de Nederlandse bestuursvoorzitters wil dit probleem dit jaar aanpakken, tegen 38 procent van de topmannen wereldwijd. "Door de aantrekkende arbeidsmarkt en de komende vergrijzingsgolf laait de 'war for talent' ook in Nederland op'', aldus voorzitter Robert Swaak van PwC Nederland.

Volgens Swaak moet de Nederlandse overheid blijven investeren in de kwaliteit van het onderwijs, zodat talenten zich kunnen ontwikkelen en dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt komen.

De PwC-voorzitter vindt het verder van cruciaal belang dat Nederland een interessant land blijft voor talenten uit het buitenland. "Dat vraagt om een aantrekkelijke leef- en werkomgeving met een hoogwaardig aanbod aan maatschappelijke en culturele activiteiten. Het vraagt ook om een samenleving die openstaat voor deze talenten, omdat de nieuwe 'war for talent' zich niet beperkt tot de Nederlandse landsgrenzen.''

PwC ondervroeg in totaal 1200 bestuursvoorzitters uit 69 verschillende landen. Aan het onderzoek deden dertig Nederlandse topmensen mee.

Klik hier voor alle informatie over de CEO-survey

Reageer op dit artikel