artikel

Burnout dankzij sociale media: Verbieden dan maar?

Geen categorie

Steeds meer werknemers krijgen een burnout door het gebruik van sociale media op het internet. Volgens internetexpert Jim Stolze is dat een probleem van de dertigplusser. Mensen hebben gemiddeld 110 berichten te verwerken vanuit diverse bronnen en niet iedereen weet hoe hij of zij daarmee om moet gaan. Verbieden dan maar?

Jongeren weten niet beter dan dat niet alle informatie behapbaar is. Maar dertigplussers kennen allemaal nog het fenomeen fysieke post en kunnen zich er nog lang niet altijd bij neerleggen dat ze een keuze moeten maken in de informatiestromingen. "Zo gauw je je telefoon of laptop aanzet komen de berichtjes vanzelf binnen. Dat kan leuk zijn, maar is tegelijk ook heel dwingend", aldus Stolze.

Boele Ytsma (42) kan dat beamen. De man die tot voor kort de bijnaam 'internetdominee' droeg werd namelijk de dupe van een burnout die hij niet zou hebben gehad als hij niet zo druk was geweest met sociale media. Gevolg: Ytsma stopte met alle vormen van netwerken op internet. En zelfs zijn mail bekijkt hij nog maar een keer per week.

Verbieden
Moet de baas ze dan wel of niet verbieden, sociale netwerksites? Stolze vergelijkt ze met een koffiezetapparaat: "Als je het dichtbij zet loop je de kans dat mensen alleen nog maar koffiedrinken met elkaar en gezellig gaan praten." 

Maar voor bepaalde beroepen zijn sociale media een pre. Ook zijn netwerksites handig als marketinginstrument. "Het is efficiënter om iets in je eigen netwerk uit te zetten dan bij honderdduizend vreemden. En als je een goede relatie hebt met je werknemer dan zie je het niet als technologie maar als cultuur. Bij het nieuwe werken hoort het adopteren van nieuwe sociale technologie. Daar zijn social media een voorbeeld van."

Geluk
Stolze heeft onderzoek gedaan naar de relatie van geluk en internet. En wat blijkt: mensen die gelukkiger zijn hebben het idee dat ze de regie hebben over hun eigen leven. Mensen die minder gelukkig zijn hebben het idee dat ze geleefd worden. Als je dat op internet projecteert betekent dat de oneindige hoeveelheid aan informatie leidt tot instant stress. Mensen die miljoenen resultaten vinden op Google hebben hoge verwachtingen, zo hoog dat ze die niet waar kunnen maken. Daar krijgen ze stress van.

Stolze: "Mensen die de regie hebben over hun eigen leven zijn blij met de miljoenen resultaten. Ze bepalen welke ze willen en gaan weer door met hun leven. Je moet vooral niet denken dat je met alle informatie iets moet. Jij bent de baas over het web en het web is niet de baas over jou."
­
Boele Ytsma herkent dat: "Het gemak waarmee ik het mijn kinderen zie gebruiken en de vanzelfsprekendheid waarmee het aan en uit gaat, dat is anders."

Singletasken
Volgens Stolze moeten we leren dat een mens gewoon niet kan multitasken. "We hebben alles en we kunnen alles, maar het enige dat we willen is eigenlijk aandacht. Door social media techniek wordt dat bemoeilijkt. We denken dat we alles tegelijkertijd kunnen, maar multitasken is een illusie." En daar word je dus overspannen van. "Voer een gesprek met honderd procent van je aandacht en niet terwijl je een tweet plaatst om te vertellen dat je een leuk gesprek hebt."

Boele Ytsma heeft ook geleerd van zijn burnout. "Ik zal je verklappen dat ik alweer ben begonnen met twitteren. Ik heb zestien volgers. Maar met zestien volgers heeft het een hele andere dynamiek gekregen."

(Bron: Waarzijnwemeebezig.n)

Reageer op dit artikel