artikel

Multitasken is slecht voor de productiviteit

Geen categorie

Reflectie is een cruciale taak voor senior managers en executives: informatie uit allerlei bronnen op een rijtje zetten, nadenken over de uiteenlopende implicaties voor de organisatie, dingen afwegen, compromissen sluiten en tot goede beslissingen komen. Ondertussen is er steeds minder ruimte voor reflectie, nu er meer en meer informatie en werk op managers afkomt.

Multitasking wordt vaak als oplossing gezien: door meerdere dingen tegelijk te doen, zouden we meer informatie aankunnen (al vergroten we hiermee feitelijk de informatieoverload) en meer voor elkaar krijgen.

Niets is minder waar, zeggen twee McKinsey-experts. Het switchen tussen taken maakt ons trager, want ons brein is het meest geschikt om één ding tegelijk te doen. Multitasken belemmert ook de creativiteit en innovatie, want creatief denken treedt minder snel op als mensen met meerdere dingen tegelijk bezig zijn. Én multitasking geeft stress (blijkt uit onderzoek) en is verslavend – mensen móeten op hun smartphone kijken als die trilt of knippert, ook als ze midden in een klus zitten.

Effectieve tactieken
Wat te doen? Ophouden met multitasken – en dus ook ophouden met jezelf de multitaskingdwang op te leggen. Dat vergt veel zelfdiscipline én coöperatie van je team en feitelijk de hele organisatie. Drie tactieken blijken effectief te zijn:

1.    focussen: op de belangrijkste kwesties, onderwerpen en taken;

2.    filteren: je hoeft niet alles te weten, lezen en beantwoorden – delegeer;

3.    vergeten: geregeld je hoofd leegmaken en even geen intellectuele inspanning leveren – bijvoorbeeld door fysieke inspanning (sporten, wandelen, dansen) of gewoon een ontspannend samenzijn in goed gezelschap.

(Bron: Derek Dean & Caroline Webb in The McKinsey Quarterly)

Reageer op dit artikel