artikel

Nederland blijft op achterstand met topvrouwen

Geen categorie

Het aandeel van vrouwen in de bedrijfstop groeit in Nederland. Maar de achterstand die ons land wereldwijd heeft als het gaat om het percentage topvrouwen in het bedrijfsleven is nog lang niet ingelopen, concludeert accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton in het International Business Rapport 2011.

Het IBR laat zien dat Nederland afgelopen jaar met 16 procent het hoogst gemeten percentage vrouwen in senior managementposities in het mkb sinds vijftien jaar noteerde. Maar dat cijfer blijft ver achter bij het wereldwijde en Europese gemiddelde (allebei 20 procent).

Opvallend is wel het dat het percentage vrouwen in topposities in Nederland afgelopen jaar 2 procentpunten steeg, terwijl het cijfer wereldwijd met 4 procentpunten daalde. De Nederlandse vrouwen staan vooral aan de top bij personeelszaken (HR), marketing en financiën. Een rol als CEO, partner of salesdirecteur is zeldzamer.

Buurlanden
De cijfers van onze buurlanden omtrent vrouwenparticipatie zijn aanzienlijk wisselvalliger. Waar België in 2009 nog onder het niveau van Nederland zat (12 procent), hebben de zuiderburen inmiddels 19 procent vrouwen in de top. In Duitsland daarentegen daalde dit cijfer van 17 procent naar 11 procent. Frankrijk steeg stabiel door met 3 procentpunten naar 21 procent. Nederland zit met 16 procent iets boven ’s wereld grootste economie, de Verenigde Staten (15 procent).

Vergeleken met Oost-Europa blijft het Westen, behalve Scandinavië (gemiddeld 24 procent), ver achter als het gaat om emancipatie in de bedrijfstop. In landen als Polen (31 procent) en Rusland (36 procent) heeft zo’n één op de drie mkb-bedrijven een vrouwelijke senior manager. In Georgië is dat zelfs twee op vijf (40 procent).

Thailand is het meest ‘vrouwvriendelijk’: 45 procent van de hoge leidinggevenden in het mkb is vrouw. En 30 procent van hen bekleedt ook nog eens de hoogste positie: CEO. India (9 procent), de Verenigde Arabische Emiraten (8 procent) en Japan (8 procent) bungelen onderaan de ranglijst.

Reageer op dit artikel