artikel

Het Nieuwe Werken: alleen maar halleluja?

Geen categorie

Negen van de tien grote en vijf van de tien kleinere bedrijven hebben Het Nieuwe Werken (HNW) omarmd, zo maken cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek duidelijk. Iedereen lijkt er blij mee: werkgevers omdat ze besparen op hun kosten, werknemers omdat ze meer vrijheid hebben om hun eigen tijd in te delen, en de overheid omdat het scheelt in het aantal files.

Maar is het echt alleen maar een halleluja-verhaal of praten we elkaar de voordelen gewoon na? Er is namelijk best het nodige af te dingen op de zogenaamde voordelen van Het Nieuwe Werken:

 1. Efficiëntie
  Uit TNO-onderzoek blijkt dat thuiswerkers vaker in de knel komen met hun tijd dan traditionele werknemers.
 2. Communicatie
  Het contact met collega’s wordt er niet beter op. Voor 63 procent van de werknemers is dit zelfs een reden om lekker op kantoor te blijven.
 3. Samenwerking
  Coördinatie, onderlinge affiniteit en vertrouwen zijn lastiger te realiseren als werknemers (een deel van hun tijd) thuis werken.
 4. Productiviteit
  Het is onduidelijk of de resultaten van thuiswerken echt beter zijn, zeker wanneer het om creatieve en innovatieve ideeën gaat. Die ontstaan namelijk eerder bij de koffiemachine op kantoor dan bij het Senseo-apparaat thuis.
 5. Ontwikkeling
  Recent onderzoek toont aan dat de vrijheid van thuis werken een daling van de leercurve tot gevolg heeft.
 6. Sturen op output
  Hét toverwoord van HNW. Maar in de praktijk zitten er flinke bezwaren aan, omdat organisatiedoelen niet altijd eenduidig zijn en soms zelfs regelrecht tegenstrijdig.
 7. Toepasbaarheid
  HNW is weliswaar razend populair onder kenniswerkers, voor horecapersoneel, piloten, leraren, winkelbediendes en vele anderen is het gewoon geen optie.
 8. Altijd en overal mogelijk
  Wie lukt het om in een overvolle treincoupé een goed doorwrochte beleidsnota te schrijven of in het café de jaarcijfers bij te werken op een iPad?
 9. Ergonomisch verantwoord
  Het thuiskantoor kan met een beetje inspanning wel arboproof worden gemaakt, maar hoe zit het met de stoelen en tafeltjes bij de Coffee Company?
 10. Werkplezier
  ‘Heerlijk’ tussen de eigen vier muren zitten werken blijkt op den duur nogal eenzaam en ongezellig.

Kamerloze managers

Hoe zit het met de leidinggevenden? Als het goed is geven zij het voorbeeld. Dus: geen eigen kamer meer, maar gewoon tussen de medewerkers aan de slag. Je zou denken dat de meeste managers daar niet voor voelen.

Toch zijn degenen die hun kamer hebben ingeleverd helemaal niet ontevreden. Sterker nog: er komen enthousiaste geluiden van HNW-pioniers op leidinggevend niveau. ‘Ik ben nu meer onderdeel van het geheel’, ‘Je leert je collega’s beter kennen’ en ‘Je weet beter wat er speelt’ zijn veel gehoorde reacties van managers die de werkvloer zijn opgegaan.

Natuurlijk is het voor leidinggevenden wel even wennen in het begin. Een training kan nuttig zijn, bijvoorbeeld die van Kim Spinder en Marloes Pomp, ambtenaren bij het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Onder de noemer ‘digitaal samenwerken’ geven zij adviezen over onder andere het gebruik van sociale media bij HNW.

(Bronnen: Bernard van Lammeren in Gids voor Personeelsmanagement; Ben Kuiken en Peter van Lonkhuyzen in Management Team)

Reageer op dit artikel