artikel

Hoe meer topmanagers, hoe beter

Geen categorie

Snijden in het personeelsbestand is natuurlijk de snelste manier om te besparen. En zeker als je dat doet in de rangen van de top-executives, waar een fte al snel vier ton per jaar kost. Maar het ontslaan van managers is op den duur helemaal geen besparing, laat een onderzoek van organisatie-adviseur Hay zien. Wat blijkt: Hoe meer topmanagers bij een bedrijf werken, hoe beter de resultaten van die onderneming zijn.

"Nederlandse ondernemingen lopen risico door te smalle bezetting in hoogste posities”, is zelfs de waarschuwing die Hay Group Nederland aan het rapport verbindt.

Hay-directeur Alrik Boonstra: "In de laatste twintig jaar, en hoofdzakelijk in de laatste twee jaar, is het aantal management- en coördinerende niveaus tussen uitvoerende medewerkers en afdelingsmanagers flink geslonken. Ongeacht de sector waarbinnen de organisaties actief zijn, zien we aan de andere kant dat de best presterende organisaties juist meer 'executives' in dienst hebben: ze zijn dus relatief 'top heavy'. Dit is te verklaren omdat het bedrijfsleven een stuk complexer is dan voorheen."

Zo zijn er nieuwe topfuncties ontstaan binnen disciplines, zoals Risk, Corporate Affairs en Compliance, afdelingen die eerst nog werden weggestopt in het middenmanagement. "Organisaties zijn dus duidelijk veranderd en hebben behoefte aan meer functies aan de top," legt Boonstra uit.

Door te snoeien in de managementstructuur vergroot een bedrijf het risico dat het niet gevat zal reageren op de voortdurende veranderingen in zijn omgeving. 'Dan is goedkoop duurkoop geworden', aldus Hay.

Lees meer over het onderzoek op haygroup.com

Reageer op dit artikel