artikel

Vinden, binden en boeien van personeel heeft prioriteit

Geen categorie

Het vinden, binden en boeien van personeel heeft momenteel de hoogste prioriteit in het bedrijfsleven. In een internationaal onderzoek van detacheringsbureau Harvey Nash scoren onderwerpen als talentmanagement (56 procent), capaciteit- en competentiemanagement (53 procent) en behoud en motivatie van personeel (52 procent) hoog. Helemaal bovenaan staat de betrokkenheid van het personeel (58 procent).

Deze top vier wordt in het onderzoek gevolgd door management development, performance management, organisatieontwikkeling en recruitment. De gemeenschappelijke factor van deze belangrijkste onderwerpen is het cultiveren van personeel.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat HR Leaders een steeds grotere rol spelen bij het plaatsen van onderwerpen op de zakelijke agenda en het stellen van doelen voor de toekomst. Bij 20 procent van de organisaties is HR hier sterk bij betrokken en slechts bij 27 procent is HR nog niet betrokken bij het ontwikkelen van de bedrijfsstrategie. Zij hebben als HR een meer traditionele rol en volgen de organisatie in de gekozen weg. De overige 53 procent werkt proactief om belangrijke onderwerpen bij het management op tafel te krijgen. Driekwart van de respondenten is ervan overtuigd dat HR verschil kan maken in de concurrentiestrijd van de organisatie.

Verschil
Jan-Leen ’t Jong, algemeen directeur van Harvey Nash Nederland: “De HR verantwoordelijken zijn, zoals we mogen verwachten, goed op de hoogte van aanstaande ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Er is echter nog wel een verschil tussen het signaleren van de ontwikkelingen en hier actief mee aan de slag gaan. Wij merken toch vaak dat er pas wordt begonnen met handelen als de verwachte ontwikkelingen zich beginnen te vertonen."

Volgens 't Jong is het daarom goed dat HR een steeds grotere vinger in de pap krijgt bij het management. "Als hier het belang van de activiteiten duidelijk is, en het voordeel voor de organisatie ingezien wordt, is het nog maar een kleine stap naar het ondernemen van actie.”

De HR Strategic Leadership Survey van Harvey Nash, internationale aanbieder van detachering, contractmanagement, international executive search, werving & selectie en outsourcing & offshore is een jaarlijks, internationaal onderzoek, onder meer dan 300 HR Leaders.

Lees ook: Tips om medewerkers te binden en te boeien

Reageer op dit artikel