artikel

Wat je doet bepaalt de weg naar succes

Geen categorie

Waarom is de een er veel beter in om zijn doelen te realiseren dan de ander? Het is geen kwestie van geluk. Mensen zijn niet succesvol omdat dat genetisch zo is bepaald. Het gaat niet om wie ze zijn maar om wat ze doen, zegt motivatiepsycholoog Heidi Grant Halvorson, auteur van Succeed: how we can reach our goals.

Uit tientallen jaren onderzoek blijkt dat mensen resultaat boeken door bepaalde dingen te doen:

 • Stel specifieke doelen
  ‘3 kilo afvallen’ is beter dan ‘een beetje afvallen’. Als je precies weet wat je wilt bereiken, blijf je gefocust op dat concrete doel en gemotiveerd om dat te realiseren.
 • Benut elk moment dat er (even) ruimte of tijd is om aan je doelen te werken
  We laten veel mogelijkheden om ergens aan te werken voorbijgaan. Had je vandaag echt geen tijd om een half uurtje te trainen? Om dat telefoontje te beantwoorden? Om aan dat idee of voorstel te werken? Wees ook hier specifiek en concreet: ‘Ik doe dinsdag en donderdag een work-out van een half uur voordat ik naar m’n werk ga.’
 • Zorg dat je steeds precies weet hoe ver je nog te gaan hebt
  Hou goed bij welke voortgang je hebt geboekt op weg naar je doel.
 • Wees een ‘realistische optimist’
  Geloof erin dat je je doel haalt maar onderschat niet hoe moeilijk dat is. Waardevolle doelen vereisen meestal bloed, zweet en tranen.
 • Richt je er niet zozeer op om goed te zijn maar om altijd maar beter te worden
  Zo realiseer je je volledige potentieel. Hier geldt: de weg is het doel.
 • Wees ‘kranig’
  Bereid zijn om je aan langetermijndoelen te committeren en om bij moeilijkheden stug door te zetten.
 • Train je ‘wilskrachtspier’
  Deze ‘spier’ moet, net als gewone spieren, vaak worden belast. Anders verzwakt hij. Ontwikkel je wilskracht door geregeld een uitdaging op je te nemen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Dat kan alles zijn, van geen vette snacks meer eten tot dagelijks 100 sit-ups doen of een nieuwe vaardigheid leren.
 • Tart het lot niet
  Hoe sterk je wilskrachtspier ook is, respecteer dat hij bij overbelasting geblesseerd raakt. Probeer bijvoorbeeld niet om twee zeer zware taken tegelijk op je te nemen (niveau ophouden met roken en tegelijkertijd afvallen). En breng jezelf niet – vanuit te veel vertrouwen in je gedisciplineerdheid – in situaties waar heel veel verleidingen op de loer liggen.
 • Focus op wat je gaat doen in plaats van wat je niet gaat doen
  Dus richt je niet op de slechte gewoonten die je gaat afzweren maar op de goede gewoonten die je je eigen gaat maken. Door de hele dag te denken ‘niet snoepen’ of ‘niet roken’ vergroot je je behoefte aan snoep of een sigaret juist. Denk liever iets in de trant van: als ik enorme zin krijg in iets zoets of een sigaret, eet ik een stuk fruit. Dat blijkt véél beter te werken.

(Bron: Heidi Grant Helvorson in Harvard Business Review)

Reageer op dit artikel