artikel

Perfectionisten zijn zelf hun grootste vijand

Geen categorie

Perfectionisten eisen van anderen en van zichzelf minstens tweehonderd procent inzet. Niemand die meer kritiek levert op de geleverde prestatie dan zijzelf. Herkent u dit? Hier is een aantal tips om te voorkomen dat uw interne criticus de macht overneemt

Onschuldig is perfectionisme niet. Het kan leiden tot faalangst en is daarmee een risicofactor voor depressies. Het percentage zelfdoding onder mensen die ongezond perfectionistisch zijn, is zelfs significant hoger dan bij mensen die genoegen nemen met minder. Dat stelt Sydney Blatt, psycholoog aan de Yale University.

Gelukkig hoeft u het niet zo ver te laten komen. U bent al een heel eind op weg met de volgende tips:

1. Focus op kwaliteit, niet op verbetering

Breng uw kwaliteiten en prestaties in kaart en richt u op datgene waar u goed in bent. Verbeteren mag, maar het moet uw kwaliteiten niet volledig overheersen.

2. Falen hoort erbij
Onthoud het volgende Amerikaanse gezegde: ‘no succes without failure’. Bedenk dat u pas echt mislukt als u het nooit heeft geprobeerd of na een tegenslag direct opgeeft.

3. Een complimentje mag best
Sta eens stil bij behaalde successen en geef uzelf een schouderklopje, ook als er dingen zijn mis gegaan.

4. Inzet telt ook
Perfectionisten zijn bang om dingen verkeerd te doen omdat ze er dan door anderen op aangesproken kunnen worden. Maar hoe realistisch is dat? Mensen verwachten niet altijd perfect resultaat en accepteren een zekere foutmarge. Accepteert u wel eens fouten van collega’s? Inzet telt ook!

5. Accepteer de realiteit
Perfectionisme werkt verlammend omdat energie verloren gaat aan het vechten tegen de realiteit.

(Bron: mt.nl)

Reageer op dit artikel