artikel

Roddelen verkeerd? Dat valt misschien wel mee

Geen categorie

Roddelen op de werkvloer, er wordt wat over gemopperd. Toch doen veel mensen eraan mee. En wat blijkt: roddelen is soms helemaal niet zo slecht. Het versterkt zelfs vriendschappen onder werknemers binnen een organisatie, zo blijkt uit onderzoek van sociologe Lea Ellwardt, die op 30 juni promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Medewerkers die roddelen, raken na verloop van tijd vaak met elkaar bevriend, zo constateerde zij. Als er helemaal niet wordt geroddeld op de werkvloer, is dat niet per se goed, stelt Ellwardt.

'Mensen die veel over elkaar praten, hebben een bepaalde interesse in elkaar. Doen ze dat helemaal niet, dan vinden ze elkaar niet interessant. Daarbij heeft roddelen de nodige positieve functies. Het is vermakelijk en je kunt de tijd er mee doden.' 

Populariteit
Heel actief roddelgedrag levert niet meer populariteit op in het vriendschapsnetwerk, stelt ze ook vast. Zodra iemand met veel verschillende mensen roddelt, wordt het vertrouwen minder en gaat de populariteit omlaag. Medewerkers roddelen vooral negatief over hun baas als die geen vertrouwen in hen hebben. Omgekeerd gaat dit echter niet op; een baas die veel vertrouwen geniet, wordt niet vaker positief besproken. Ellwardt: 'Als alles goed gaat, is dat niet sensationeel en wordt het dus niet besproken.'

Lees HIER meer over het onderzoek van Lea Ellwardt

Reageer op dit artikel