artikel

Salaris steeds minder belangrijk voor hoogopgeleiden

Geen categorie

De hoogte van het salaris is de laatste jaren steeds minder belangrijk geworden dan plezier in het werk. Dit blijkt uit de MotivatieMonitor 2011, een grootschalig jaarlijks onderzoek naar de drijfveren van hoogopgeleiden op de arbeidsmarkt.

Antwoordde in 2008 nog 43 procent van de studenten en starters bevestigend op ‘Het salaris is voor mij minder belangrijk dan het plezier in mijn werk’, de jaren erna is dat percentage gestaag gegroeid naar maar liefst 63 procent in 2011.

Opmerkelijk dit jaar is het relatief grote belang dat hoogopgeleide young professionals wél aan salaris toekennen en dat daar lijnrecht tegenover lijkt te staan. Op de vraag ‘Wat wil je over vijf jaar op werkgebied bereikt hebben’, eindigt ‘een bruto jaarsalaris van meer dan € 50.000’ bij de young professionals op de vierde plaats (tegenover een gedeelde achtstee plaats onder starters).

Ook willen young professionals het liefst weten wat het salaris is als ze zich oriënteren op een nieuwe werkgever (58 procent). Starters en studenten zijn meer benieuwd naar de sfeer op de werkvloer en de dagelijkse werkzaamheden.
 
Trends
Dit is het vijfde jaar op rij dat de MotivatieMonitor wordt uitgevoerd, waardoor verschillende ontwikkelingen zichtbaar worden:

  • De nr.1 ambitie (69 procent) blijft ‘een aanzienlijke stap in de persoonlijke ontwikkeling binnen vijf jaar’.
  • Het belang van de balans tussen werk en privé (met 50 procent op nr. 2) neemt gestaag af.
  • Studenten zijn realistischer geworden in het schatten van hun eerste salaris (de € 395 overschatting uit 2008 is gedaald naar € 67 in 2011).
  • Plezier in het werk wordt voor studenten en starters elk jaar belangrijker (van 43 procent naar 63 procent) dan salaris.

Download het volledige MotivatieMonitor-onderzoek

Reageer op dit artikel